Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Kerületi művészek

Szakáll Ágnes festőművész

Életrajz:

1945-ben született Sopronban. A Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett 1964-ben. 1977 óta tagja a Művészeti Alapnak (jelenleg MAOE). 1964-ben bekapcsolódott a Tóth Tibor által szervezett XVII. kerületi Művészetbarát Kör és a Képzőművészeti Szakkör munkájába. Megalakulása (1969) óta állandó résztvevője és időnként vezetője a Gyulai Nyári Művésztelepnek, 1996-1999 között az erdélyi Magyarláposi Alkotótáborban is dolgozott. Munkáival rendszeresen szerepel az országos tárlatokon, biennálékon.

A Magyar Vízfestők Társaságának tagjaként is számtalan bel- és külföldi kiállításon vesz részt. Alapító tagja a Vigyázó Ferenc Művelődési Társaságnak; részt vállalt az Erdős Renée Házban bemutatott kiállítások szervezésében és rendezésében. A Czimra Gyula Önképző Egyesület alapító tagja és elnöke, az egyesület szabadiskolájában tanított is 2000 nyarán bekövetkezett betegségéig. Festészete realista, munkái szociografikus, dokumentáló jellegűek. A téma megélt kapcsolatokból adódik, az azonosulási igény, a megértés fontos szerepet kap. Hangsúlyos a kompozíció és a szín, a részletek festői felsorakoztatása.


Díjak, elismerések:

az Alföldi Tárlaton a Békés megyei Tanács különdíja (1981); a Vásárhelyi Őszi Tárlat munkajutalma (1982; 1986); Salgótarjáni Tavaszi Tárlat festészeti díja (1982); Moldvay Győző Emlékplakett az "Angol akvarell magyar ecsettel" címmel meghirdetett kiállításon, Hatvanban (1999).


Önálló kiállításai:

Miskolc (1978), Hódmezővásárhely (1983), Nyíregyháza (1992).


Képei találhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban, a Csongrád megyei Önkormányzat képgyűjteményében, a budapesti Gazdagréti Általános Iskolában, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Képtárában (Nagyvárad) és számos magánszemélynél itthon és külföldön.


Elérhetőség:

1173 Budapest, Ferihegyi út 244.