Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Szociális célú városrehabilitáció Rákosmentén

Szociális városrehabilitáció


Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP)

Kedvezményezett megnevezése:

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata (1173 Budapest, Pesti út 165.)

A támogatott projekt címe:

„Szociális célú városrehabilitáció Rákosmentén”

Projekt azonosító:

KMOP-5.1.1/C-09-2f-2011-0002

Projekt tervezett időtartama:

2012. február 6. - 2014. március 31.

 

A projekt költsége és az elnyert támogatás összege:

A támogatott projekt elszámolható összköltsége 1.031.633.128,- Ft, melyből a támogatás összege 789.720.356,- Ft.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Képviselő-testülete 2010. májusában hozta meg azon döntését, hogy részt kíván venni a KMOP-2009-5.1.1/C kódszámú "Szociális célú városrehabilitáció - Ipari technológiával épült lakótelepek rehabilitációja" című kétfordulós európai uniós pályázaton, melyben konzorciumi partnerként részt vesznek a Pesti út 158., 160., 162., 164., 166. és a 168. szám alatti 10 emeletes társasházak. A benyújtott első fordulós pályázati anyagot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 789 190 905 Ft-os támogatással nyertesnek hirdette. Ezt követően a II. fordulóra is benyújtotta Önkormányzatunk 2011. február 25-én pályázatát, melyet szintén a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyertesnek hirdetett. Rákosmente Önkormányzata 2011. december 22-én aláírta a Támogatási Szerződést, mely - halasztott hatállyal - 2012. február 6-án lépett hatályba.

A támogatott projektről:

1. Pesti út  158., 160., 162., 164., 166. és a 168.é szám alatti 10 emeletes épületek energetikai korszerűsítése

A projekt legfontosabb, központi eleme a lakóépületek energetikai korszerűsítése és akadálymentesítése, mely az alábbi elemeket tartalmazza:

- Az épületek közös helyiségeiben komplex nyílászárócsere, amelybe beletartozik a lépcsőházi üvegfalak, oldalsó ajtók és bejárati ajtók cseréje.

- A felkerülő új hőszigetelő-rendszerrel összesen 10 cm szigetelés kerül a házak oldalsó bütüfalára, továbbá elkészül a külső homlokzat festése, mely esztétikai szempontból emeli a lakóépületek színvonalát.

- A pályázatban kötelezően előírt projektarányos akadálymentesítés (bejárati ajtó cseréje, akadálymentes emelő, akadálymentes parkolóhely kijelölése és annak akadálymentes emelő, akadálymentes parkolóhely kijelölése és annak akadálymentes megközelítése) is megvalósul.

- A lakások homlokzati nyílászáróinak cseréje, amelybe beletartozik a bontás és helyreállítás, ablakcsere, erkélyajtó-csere és a szakipari falak cseréje.

Rákosmente Önkormányzata és az érintett társasházak ezen projektelem megvalósítására konzorciumot hoztak létre. Ennek megfelelően a társsházak közgyűlési határozatukban rögzítették a pályázaton történő részvételi szándékukat és a szükséges önerő biztosítását.

2. Vigyázó Sándor Művelődési Ház külső felújításának folytatása

A fejlesztés tartalmazza az épület hátsó, udvari részének homlokzati szigetelését, nyílászáró-cseréjét és az emeletes épületrészek lapostető szigetelésének teljes felújítását, a terasz meglévő burkolatának cseréjét, a magastetős épületrész vízelvezetésének teljes cseréjét, valamint az épület projekt-arányos akadálymentesítését.

3. A Csicsergő Óvoda és a Gólyafészek Bölcsőde nyílászáróinak cseréje és nyitott bölcsődei csoport szolgáltatás kialakítása a Gólyfészek Bölcsődében

A pályázat részeként kialakításra kerül a Gólyafészek Bölcsődében egy nyitott bölcsődei csoport üzemeltetésére alkalmas helyiség a jelenlegi mosoda helyén. Ez a szolgáltatás azokat a kerületi lakosokat segíti, akik bölcsődés korú gyermekeket nevelnek, és csak időszakosan kívánnak gyermekfelügyeletet igénybe venni. A nyitott bölcsődei csoport segíti a részmunkaidős édesanyák munkába történő visszatérését is.

A két intézmény energiahatékonyságának növelése érdekében komplex nyílászáró-cserét valósítunk meg, továbbá projekt-arányos akadálymentesítés is történik.

4. Népkert rehabilitációja

A projekt keretében a Népkertet élettel teli közparkká alakítjuk, lehetőséget biztosítva többek között a lakótelepen élő fiatalok hasznos szabadidő-eltöltéséhez. A labdázó megújítása mellett BMX- és gördeszkapályát, valamint egy új játszóteret alakítunk ki. Az akadálymentes közlekedés és park bejárhatósága érdekében a Népkert területén egy térburkolattal ellátott sétányt építünk, amelyet kandeláberek és padok szegélyeznek.

5. A Pesti út déli oldalának zöldfelületi megújítása

A már megvalósult városközpont-fejlesztés során a Pesti út déli oldalán, az ún. Déli sétány kiépítése megkezdődött, jelen projekt keretében ezt a tevékenységet folytatjuk, ezzel is növelve a városközpont zöldfelületét. A területen a jelenlegi járda elbontásra kerül, helyette öntözőrendszerrel ellátott minőségi zöldfelületet építünk ki.

6. A Pesti út 160. és 162. szám alatti épületek közötti terület (az ún. „zöld sziget”) megújítása

A közterület-fejlesztés részeként a 10 emeletes panelépületek között található, jelenleg leromlott állapotban lévő „játszótér” területének megújítása valósul meg új burkolatokkal, növényekkel, utcabútorokkal.

7. Szociális programok

A szociális programok projektelem célja a helyi identitást, közösségformálást, környezettudatosságot erősítő és a helyi foglalkoztatást javító programok megvalósítása.

A szociális programok úgy kerültek meghatározásra, hogy pozitív hatást gyakoroljanak az alacsony iskolai végzettség és a magas munkanélküliség miatt felbukkanó problémákra és egyéb szociális hátrányokra.

E programok két kategóriába oszthatók:

- Ún. közvetlen programok, melyek megszervezését, illetve megvalósítását az Önkormányzat végzi. E programok között képzéseket (parkgondozó képesítés, irodai asszisztens tanfolyam, számítógépes adatkezelő tanfolyam, álláskereső és tanulástechnikai tréningek), közmunkát biztosító programokat (parkgondnoki közmunka, nyári diákmunka) és egyéb közösségfejlesztő programokat (Föld Napja rendezvénysorozat, Hagyomány és jelen Rákoskeresztúron, Advent a Főtéren program, Koncertek a Főtéren és a kastélykertben és városmarketing termékek terjesztése) valósítunk meg.

- Ún. közvetett programok, melyek lebonyolítását az Önkormányzat megpályáztatja civil szervezetek, társasházak, non-profit szerveződések között az alábbi témákban:

  • Helyi identitástudat növelését szolgáló tájékoztatók, akciók;
  • Helyi lakosság bevonását célzó kisebb közösségi programok;
  • Közösségfejlesztést és a szabadidő hasznos eltöltését segítő szolgáltatások, programok;
  • Településfejlesztési tevékenységhez kapcsolódó helyi társadalmi akciók.


A közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

Pro Régió Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17. .
Telefon: +36-1-471-8955
E-mail: varosrehab@proregio.hu
www.proregio.hu

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Irányító Hatóság neve és elérhetősége:

A támogatások koordinálását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végzi.

1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Telefon: +36 40 638-638; +36 40 638-638   
E-mail: nfu@nfu.gov.hu
Honlap:www.nfu.hu    
Elérhetőségek
Budapest Főváros XVII. kerület
Rákosmenti Polgármesteri Hivatal
1173 Budapest, Pesti út 165.
Zöld szám: +36 80 217-217


EU Programiroda
Telefon: +36 1 253 3518
E-mail: levelet küldök