Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Felhívás Bírósági Ülnökök választásáról

A Magyar Köztársaság Elnöke 30/2011. (II.18.) KE határozata alapján a bírósági ülnökök megválasztását 2011. március 7. és április 30. közötti időtartamban kell lebonyolítani.
A Magyar Köztársaság Alkotmányának 46. § (2) bekezdése értelmében a törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 1997. évi LXVII. törvény rendelkezik arról, hogy ülnökök megbízása 4 évre szól.

A legutóbbi ülnökválasztásra 2007. évben került sor, akiknek a megbízatása 2011. május 22-én lejár.

A Magyar Köztársaság Elnöke 30/2011. (II.18.) KE határozata alapján a bírósági ülnökök megválasztását 2011. március 7. és április 30. közötti időtartamban kell lebonyolítani.

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Képviselő-testülete a Pesti Központi Kerületi Bíróságra meghatározott számban választ ülnököt.

A törvény szerint a bírósági ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel és választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, a bíróságok illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és a társadalmi szervezetek – pártok kivételével – jelölik.

A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik.

A munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

A bíróságokra ülnöknek büntetlen előéletű, választójoggal rendelkező 30. életévét betöltött, de a 70 életévét el nem érő magyar állampolgár jelölhető.

A jelöléshez szükséges nyomtatványok a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Irodájában (Budapest, Pesti u. 163. III. em. 314. sz. iroda) beszerezhetők. Az ülnökválasztással kapcsolatos egyéb kérdésekben a 2533-428 vagy 2533-427 telefonszámon kaphatnak tájékoztatást.

A jelöléseket tartalmazó nyomtatvány a „bírósági ülnökké jelölés”  és a „nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról” továbbá a „bírósági ülnökök jogait és kötelezettségeit” tartalmazó tájékoztató letölthető a www.rakosmente.hu honlapról, a hirdetmények címszó alatt.

A jelöléseket tartalmazó nyomtatványokat legkésőbb  2011. március 30-ig lehet leadni a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Irodájában (Budapest, Pesti u. 163. III. em. 314. sz. iroda).

Budapest, 2011. február 25.

Riz Levente sk.

polgármester

További tájékoztatás
Budapest Főváros XVII. kerület
Rákosmenti Polgármesteri Hivatal
Cím: 1173 Budapest, Pesti út 165.
Letölthető dokumentumok
A bírósági ülnökök jogai és kötelezettségei (doc 40,5 KB)
Jelölés (nyomtatvány) (doc 40,0 KB)
Nyilatkozat (nyomtatvány) (doc 38,5 KB)