Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Sport

Rákosmente Önkormányzatának alapvető célja mindent megtenni azért, hogy a XVII. kerület polgárai és közösségei felelősséget érezzenek saját lelki, szellemi, testi egészségükért, s ezért hajlandók legyenek tenni is. 

Ennek elősegítése érdekében az Önkormányzat támogatja a sokakat megmozgató sporteseményeket és kiemelten segíti a mozgás szeretetére nevelő akciókat.
A sportcélú fejlesztésekkel a sportszolgáltatások színvonalát kívánjuk emelni, egyes sportlétesítmények nyitottá tétele pedig ezen szolgáltatások minél szélesebb rétegek számára történő elérhetőségét teszik lehetővé.

A sportról szóló jogszabályoknak megfelelően az Önkormányzat három fő feladatot tűzött ki maga elé: egyrészt a diákolimpia szervezését, másrészt a kerületi sportegyesületek támogatását, harmadrészt a sokakat megmozgató sportesemények szervezését.

Rákosmentén négy diáksport-egyesület (dse) és nyolc iskolai sportkör (isk) működik. A sportcsoportok száma iskolánként eltérő és évente változó. A diákok igénye, a dse, az isk lehetősége és a tanulók létszáma határozza meg a sportcsoportok számát és a sportágakat. A négy fő labdajátékon (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda) kívül az asztalitenisz, az atlétika, a játékos sportversenyek, a torna, a floorball, a szivacskézilabda és a zsinórlabda szerepelnek a sportági választékban.  
A kerületi diákolimpia tanulóink rendszeres, szervezett, egész éven át tartó versenyeinek nyújt keretet. A kerületi versenyeket a budapesti és az országos diákolimpia döntői követik. Fontos tudni, hogy a diákolimpia azon gyermekek részére is rendszeres versenyzési lehetőséget kínál, akik nem igazolt egyesületi sportolók.

A sportegyesületekkel, a versenysporttal és a tömegsporttal kapcsolatban az Önkormányzat feladatának tekinti a civil szféra megerősödésének elősegítését, kerületi amatőr versenyek, bajnokságok szervezését, a helyi sajtó bevonásával a rendszeres tájékoztatást a programokról és a sportolási lehetőségekről.
Minden évben meghirdetjük a Rákosmentén működő sportegyesületek részére a verseny- és tömegsport tevékenység támogatására kiírt pályázatát, mely könnyen megszerezhető forrásként szolgálja a pályázók céljait.

Rákosmente egyik legfontosabb sportcélú fejlesztéseként a Népkert számos új funkcióval bővült annak érdekében, hogy élettel teli közösségi park legyen, ahol a családok és a fiatalok hasznosan tölthetik el szabadidejüket.
A régi KRESZ-park helyén új BMX- és gördeszka pálya épült, mellette felújított, kerítéssel körülvett utcai kosárlabdapálya és grund-focipálya látogatható. A Pesti úttól távolabb eső részen megépült egy új, a megszokottól eltérő, különleges játszóeszközökkel felszerelt játszótér, amely 12 éves korig nyújt játéklehetőséget a gyermekek számára.

Pályázati forrásból, civil szervezet közreműködésével készült el Rákosmente első, felnőttek számára nyitva álló kültéri fitneszpályája, ahol a nap 24 órájában ingyenesen tornázhatnak, erősíthetnek a kerületiek, akár egy kiadós biciklizés vagy futás után, vagy csak önállóan, saját edzésprogramot követve.
A Rákos patak menti 3,6 km hosszú kerékpárút és gyalogos sétány igen nagy népszerűségnek örvend a helybéliek körében. A biciklisek mellett a sétálók, babakocsis szülők és nagyszülők, kocogók és futók, görkorcsolyázók, kerekes-székesek egyaránt képviseltetik magukat a használók körében, a kerékpárút és sétány így nagyban hozzájárul a rákosmentiek rendszeres testmozgásához, egészségmegőrzéséhez.
A 7,1 km hosszú Pesti út menti kerékpárút, amely az 501. utcától egészen a Kucorgó térig nyújt lehetőséget kerékpározásra, összesen 66 kerékpártárolóval büszkélkedhet a teljes nyomvonalon. Ennek nyomán a rákoskeresztúriak, rákoscsabaiak és rákoskertiek a Pesti út mentén számos intézményt, kulturális és kereskedelmi létesítményt közvetlenül és biztonságosan érhetnek el biciklivel.

Az Önkormányzat sportfeladatait meghatározó dokumentumok és jogszabályok:

-       Európai Sport Charta,

-       Alaptörvény,

-       Magyarország önkormányzatairól szóló törvény,

-       a sportról szóló törvény,

-       a nemzeti köznevelésről szóló törvény,

-       az iskolai sporttevékenységről szóló miniszteri rendelet.

Sporthírek
Illusztráció
Negyedik alkalommal rendezték meg az 525 CUP elnevezésű utcai kosárlabda versenyt július 2-án az 525. téren. tovább
kiemelt, Sport3570 napja 
Illusztráció
Idén is a rákoshegyi Hétszínvirág Óvoda csapata nyerte a Makk Marci sportvetélkedőt, amit ma, március 5-én délelőtt rendeztek az Újlak Utcai Általános Iskola tornatermében. Méghozzá meggyőző fölénnyel. A döntő mind a három számát megnyerték, így nem is volt kérdés, hova kerül a legnagyobb kupa. A sportrendezvényt szervező Hófehérke Óvoda Koszorúsné Tóth Katalin óvodavezető-önkormányzati képviselővel az élen október óta dolgozott azon, hogy ma minden flottul menjen. tovább
kiemelt3690 napja 
1 2
Sportesemények
Nincs mit listázni.
Sportnaptár
2021 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30