Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Rákoscsabai Nepomuki Szent János főplébániatemplom

1171 Budapest, Péceli út 229.

1740-ben Nepomuki Szent János tiszteletére épült. A templomot 1772-80 között kibővítették, és fallal vették körül. 1965-ben, a templom építésének 225 éves évfordulóján Nepomuki Szent János ereklyét kapott. 1968-ban az új liturgikus tér Domonkos Jenő építészmérnök tervei alapján készült, Ocsovai József hatvani faszobrász kivitelezésében.

A gyertyatartó, feszület, rézmunkák Székely Ildikó esztergomi ötvösművész alkotásai. A templom tetőszerkezetét 1987-ben teljesen megújították a több évszázados gerendák porladása miatt. A boltozatokat 1988-1991 között festették ki, a szentély festésekor megújult a mennyezetkép is. Ezután került sor az oldalfalak rendbehozatalára és a szentély teljes felújítására. 1993-ban restaurálták a szószéket és a szentély szobrait, a főhajót kifestették, megújultak a stációs képek és a hajóban álló király-szobrok (Szent István és Szent László).

1996-ban befejeződött a templom külső tatarozása, az ablakok kijavítása, a toronysisak megújítása, és óra került a toronyba, mely a frankfurti, rendkívül pontos, közép-európai időt mérő órával – az adótoronyból rádióhullámon leadott szinkronjelek segítségével – állandó kapcsolatban van, és azzal azonos időt mutat. Az órajel 1500 km sugarú körzetben fogható.A jelenlegi plébániaház 1907-ben épült. Kultúrtörténeti esemény is fűződik a templomhoz. Jókai Mór és Laborfalvi Róza itt kötött házasságot 1848. augusztus 29-én. A templomkertben a Jó Pásztor fehér márvány szobrát Kisfaludi Strobl Zsigmond készítette.

Forrás: Budapest templomai, Rákosmente – XVII. kerület (Budapesti Városvédő Egyesület)