Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Nyáron is tevékenyen működtek mezőőrök

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat a nyári hónapokban is folyamatosan járőrözte a kerületet. Leginkább szennyezett területek a Lőrinci erdő, a Kopolya melletti szemétbánya, a Bökényföldi út melletti gázfogadó és környéke, a Liget sor Baross utca – Csévéző utcánál lévő reptéri kerítés melletti rész, a Sajnálatos módon ezeken a helyszíneken számos teendőjük akadt a mezőőröknek, mert a legszennyezettebb és a környezetkárosításnak legjobban kitett területekről van szó. Az egyre gyakoribb tettenéréseknek köszönhetően valamelyest csökkent az illegális tevékenységek, szabálysértést elkövetők száma. A mezőőrök a kerület Rendőrkapitányságával, illetve a katasztrófavédelem munkatársaival folyamatosan tarják a kapcsolatot, és több alkalommal szerveztek közös járőrszolgálatot, így növelve az intézkedések hatékonyságát a kül-, és belterületeken. A mezőőrök ismételten részt vettek a május 24-én „MERZSE-II” néven szervezett természetvédelmi tájkörzet és annak agglomerációjára kiterjedő komplex közbiztonsági rendészeti akcióban. A közös járőrözés során sikerült tolvajokat elkapni, de horogra akadt néhány körözött bűnöző is. 2013 nyarán számos olyan intézkedés történt, mely során - az együttműködő magatartásnak köszönhetően - elég volt az elkövetőnél szóbeli figyelmeztetést alkalmazni, így nem minden esetben végződött feljelentéssel az ügy, de voltak olyan esetek is, amikor rendőri segítséget kellett kérniük a mezőőröknek. A nyári aszályos időjárás miatt több tűzeset volt a kerületben, a tűzoltókat időben értesítette az őrszolgálat. A tűzesetek közel 10 %-a , emberi mulasztás miatt történt. A tűzesetek a Cinkotai út melletti búzaföldön, a Naplás tó melletti Cinkotai-erdő természetvédelmi területén és a mellette lévő benzinkút mögötti szőlőskertben, illetve a Kopolya szemétbányánál történtek.
Az előfordult szabálysértések közül 6 esetben falopás, 2 esetben kábelégetés, 5 esetben szemetelés, 4 alkalommal tűzeset, egy esetben barkalopás történt.

Mezőőrök és természetvédők

Február 7-én ünnepélyes keretek között közös megállapodást írt alá a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a Magyar Madártani Egyesület a XVI. kerületi Cinkotai Tájházban.

Az 1974-ben alapított Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az elmúlt közel 40 évben rendkívül sokat tett hazánk természeti értékeinek - különösen a gazdag madárvilág - megőrzéséért. Tevékenységét azonban nem tudta volna elvégezni széleskörű társadalmi összefogás nélkül. Az elmúlt évtizedekben több ezren csatlakoztak a szervezethez, ma közel 10.000 tagja van, így nemcsak Magyarország, hanem Közép-Kelet Európa legnagyobb civil természetvédelmi szervezetévé nőtte ki magát.

A tapasztalatok alapján világosan látszik, hogy további eredmények eléréséhez a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésén kívül tovább kell erősíteni a hazai szövetségi hálózatot. A kelet-pesti kerületi önkormányzatok által életre hívott Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a Magyar Madártani Egyesület vezetői fontosnak tartották, hogy az évek óta meglévő, eredményes és gyümölcsöző együttműködést hivatalosan is megpecsételjék. Az őrszolgálat a Madártani Egyesület fővárosi szervezeti egységével, a Budapesti Helyi Csoporttal napi kapcsolatot ápol, szavatolva ezzel a külterületek természeti értékeinek hatékonyabb védelmét.

A két szervezet a Mezei Őrszolgálat illetékességi területein madártani szempontból kiemelkedő célok egyeztetéséről, és azok gyakorlati megvalósításáról állapodott meg. Közös céljuk a madárvédelem, és a veszélyeztetett állatfajok védelme szempontjából jelentős élőhelyek természetvédelmi helyzetének elérése, megőrzése.

A megállapodás alapján a felek kölcsönösen segítik egymás munkáját, tájékoztatást nyújtanak az észlelt károkról, mely a madarakat, illetve a veszélyeztetett állatfajokat veszélyeztethetik.
A szervezet vezetői bíznak abban, hogy közös erővel a jövőben is szolgálhatják a természetvédelmet, biztosítva ezáltal a kerületekben élők környezetének megőrzését, valamint az ehhez csatlakozó rekreációs lehetőségeknek teret adó zöldterületek megóvását.