Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód
Hillenbrand Móricz, esperes-plébános posztumusz

Hillenbrand Móric 1875-ben született Pozsonyban. Papi hivatást választott, tanulmányait Pozsonyban, majd Innsbruckban folytatta.

Az első világháború előtt Újpesten teljesített tábori lelkészi szolgálatot, és onnan került az akkor még Rákoscsabához tartozó, de építkezésben dinamikusan fejlődő rákosligeti filiához.

Hillenbrand Móric magánvagyonával, adományok gyűjtésével, az építtetőtől megkövetelt lankadatlan szervezőmunkával a háborús körülmények ellenére 1915-re felszentelhető állapotba hozta a templomot. A templom felszentelésével 1915-ben létrejött Rákosliget önálló római katolikus egyházközsége, ahová káplánnak nevezte ki a püspök.

Pártában maradt, angolkóros leánytestvérét magához vette, és mint az új egyházközség első papja, beköltözött a plébániára, „rákosligetivé” vált.

Megkezdte hosszú évtizedekig tartó szolgálatát az itt élők lelki gondozásában, hitéletének irányításában, karitatív tevékenységben, és a második világháború zsidóüldözése során egzisztenciája kockáztatásával vett részt a rendelkezésre álló eszközökkel az üldözöttek megmentésében. Nyugállományba vonulása után is itt maradt, 1964-ben bekövetkezett haláláig Rákosligeten élt.

Elérhetőségek
Budapest XVII. kerület
Rákosmente Önkormányzata és
Polgármesteri Hivatala
1173 Budapest, Pesti út 165.
Zöld szám: +36 80 217-217
Telefon/fax: +36 1 253-33-71
E-mail: levelet küldök