Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód
Szöllősi Nagy András, nyugalmazott tanár

1936 óta megszakítatlanul a pedagógusi pályán és vele párhuzamosan a kulturális élet különböző területein van. A Tanárképző után a Fővárosi Pedagógiai Szemináriumot végezte el, majd a fővárosi tanügynél dolgozott. A rákosligeti Hősök terei Általános Iskolában 30 évig tanított földrajzot, ahol 1980-ban nyugdíjjazták, de továbbra is aktívan oktatta a gyerekeket.

Fontosnak tartotta a szakmai fejlődést, ezért 2 szaktanítói és 2 szaktanári oklevelet is szerzett. Döntőnek tartja az önképzést is, ezért vállalta fel a tudatosan megtervezett és végrehajtott utazásokat azzal is bővítve ismereteit, nem kis anyagi áldozat árán. Bejárta hazánkat, Európát, Ázsiát, Afrikát, Japánt.

Tanulmányútjaitól diapozitív felvételek tízezreit készítette el szemléltetőeszközként, amit az iskolai tanításban ugyanúgy, mint az iskolán kívüli tanításban kiválóan tudott használni. Az iskolán kívüli felnőtt oktatásban 50 éve vesz részt a Fővárosi Népművelési Bizottságnál, a Természettudományi Társulat és a TIT előadásait tartja, ahol szintén több ezerre rúg előadásainak száma. A József A. Szabadegyetemen megalakulása óta a földrajzot adja elő. Alapítója az IBUSZ TIT országjáró programnak.
A kerület múltját megörökítő, igen értékes diafilm felvételei, s azok széles körben való bemutatása. E tevékenységét ma is folytatja. Tevékenysége mind dokumentációs, mind ismeretterjesztő vonatkozásban elismerésre méltó. Személye köztiszteletben áll.

Nagy tiszteletnek örvendő lokálpatrióta, aki a XVII. kerületben kifejtett több évtizedes tanári működésével, valamint a kerület földrajzának, történelmi múltjának fényképezésével, dokumentálásával múlhatatlan érdemeket szerzett.
A XVII. kerület iskoláiban, intézményeiben diavetítéses képes előadásokat tartott, és tart, így mutatja be az általa fényképezett művészeti, történeti értékeket.

Felvételeinek száma megközelíti a harminc ezret, ami olyan művelődéstörténeti anyag, amelynek a megismertetése a jövőben is igen komoly kulturális munkának minősül.

Budapest történetének kutatásában elért eredményeivel múlhatatlan érdemeket szerzett.

Elérhetőségek
Budapest XVII. kerület
Rákosmente Önkormányzata és
Polgármesteri Hivatala
1173 Budapest, Pesti út 165.
Zöld szám: +36 80 217-217
Telefon/fax: +36 1 253-33-71
E-mail: levelet küldök