Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

1996

Dr. Bartók Albert helytörténész (posztumusz)

Dr. Bartók Albert (1912-1992)


Rákoskeresztúron született 1912-ben. Apja Bartók János több évtizeden át gyűjtötte szülőfaluja történetének dokumentumait, a helytörténet iránti elhivatottságot tőle örökölte. Jogi diplomájának megszerzését követően a helyi közigazgatásban dolgozott.

Az 1960-as évek elején egyik megalapítója volt a kerületi honismereti csoportnak és a Rákosmenti Helytörténeti Gyűjteménynek. Három évtizeden át gyűjtötte és rendszerezte a kerületre vonatkozó emlékeket, iratokat, fényképeket, újságokat, visszaemlékezéseket, statisztikákat - részben kerületi emberektől, részben pedig levéltári, könyvtár kutatómunka eredményeként. Az összegyűjtött és rendezett anyag publikálását is megkezdte. Rákoskeresztúr történetéből három kötet jelent meg, s Ő rendezte sajtó alá Rákoscsaba történetét is. Számos cikke jelent meg a Honismeret c. folyóiratban. Helyismerete és helytörténeti munkássága alapján 1991-ben a Képviselő-testület őt választotta a közterületek elnevezését véleményező külső bizottság elnökévé.

Rákosligeten lakott a III. utcában. 1992-ben, 80 évesen, néhány héttel halála előtt még átvehette a Fővárosi Közgyűlés által adományozott "Budapestért díj" kitüntetést.