Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

TÁJÉKOZTATÓ FÖLDI SZÚNYOGGYÉRÍTÉSRŐL

2020. július 13.

Tisztelt Rákosmentiek!

A rendkívüli esőzések és a hirtelen jött melegfront együttesen maga után vonta a szúnyoginváziók megjelenését.

Kerületünk szerepel a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja által koordinált országos szúnyoggyérítési programban, mely a csípőszúnyogok gyérítését tűzte ki feladatául.

2020. július 3-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából már történt szúnyoggyérítés Rákosmente belterületein, de a lakossági visszajelzések és az ezzel megbízott szakértők megerősítették, hogy további gyérítés szükséges.

Ezen a héten újabb gyérítésre kerül sor Rákosmente belterületén.

Az ismételt földi kémiai védekezés 2020. július 16-án a napnyugta utáni órákban kerül elvégzésre. (Nem megfelelő időjárási körülmények esetén a védekezés 2020. július 17-18. napokon, ugyanebben az időben kerül majd elvégzésre.)

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtószer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad!
A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

A fentieken túl Rákosmente Önkormányzata a mindenkori környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva és a lakosság egészségét figyelembe véve, további – környezetbarát – biológiai gyérítést szervez, melynek célja a szúnyoglárvák kifejlődésének megakadályozása, így biztosítva a kertvárosi környezet minél élhetőbbé tételét. Erre a gyérítésre a fent említett földi kémiai védekezést követően, legalább 4-5 nap elteltével kerülhet sor.

Kérjük, továbbra is kísérjék figyelemmel honlapunkat, Facebook-oldalunkat, ahol az Önkormányzatunk által szervezett további gyérítéssel kapcsolatos részletes tájékoztatást szintén közzétesszük.

 


Vissza
Naptár
2020 augusztus
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31