Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Wass Albertre emlékezve (1908. január 8. – 1998. február 17.)

2019. február 17.   |   MédiatárMédiatár
„Egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok…" (W.A.)
Rákosmente Önkormányzata koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott február 16-án Wass Albert születésének 111., halálának 21. évfordulója alkalmából Rákoskerten, az erdélyi magyar író első budapesti köztéri szobránál. Bekey Gábor szobrászművész alkotása 2008 óta áll az Erzsébet körút és Pesti út sarkán kialakított emlékhelyen, amely immár Wass Albert nevét viseli.
Az emléknapon Takaró Mihály irodalomtörténész idézte fel az erdélyi magyar író életútját, kiemelve, Wass Albert élete során egyetlen feladatának nemzete megmentését és szolgálatát tartotta. Munkáival örök érvényű igazságokat közvetít olvasói felé. Legyen számunkra a nemzetéért aggódó és cselekvő Wass Albert iránytű, igazodási pont, aki követendő, akihez ragaszkodunk, fogalmazott a szónok.
Wass Albert 1908. január 8-án a Kolozsvár melletti Válaszúton született, a királyi Magyarország egy grófi családjába, birodalmi magyarként. Tizenkét év telik el, amikor változik a státusza. Miután elcsatolják Erdélyt, határon túli magyar lesz. Húsz keserves esztendő Romániában, majd 1940-ben, a 2. Bécsi döntés után birtokai visszakerülnek Magyarországhoz. A státusza ismét magyar. Wass Albert végig harcolja a II. világháborút, zsebében magyar útlevéllel. 1945-ben, szándékai szerint ideiglenesen, valójában azonban immáron mindörökre elhagyja Magyarországot. Németországban hontalan menekült, majd 1951-ben Amerikába emigrál. Élete itt is örökös harc. Harcol Erdélyért. Kétszer éri el, hogy a kommunista Románia ne kapja meg Amerikától a legnagyobb kedvezményt. Két merényletet él túl.
Saját pénzéből, angol nyelven jelenteti meg azokat a műveket, amiket aztán megint saját pénzéből eljuttat a mindenkori amerikai képviselőház 450 tagjának, az amerikai szenátus tagjainak, a mindenkori amerikai elnököknek, valamint az amerikai egyetemek összes könyvtárának. Egyetlen célja van, megismertetni a világgal, hogy mi történt Erdéllyel. Ha Önök ma elmennek Amerikába, és bemennek az egyetemi könyvtárakba, fognak találni könyveket, ahol Wass Albert pecsétje van a könyv első oldalán, tények és igazságok Erdély múltjáról és jelenéről, fogalmazott Takaró Mihály.
Wass Albert már tizenöt évesen tudta, az igazság és szabadság lesznek élete vezérlő gondolatai. Így élte le 90 életévét. Hátrahagyott mintegy 60 kötetnyi életművet, regényeket, publicisztikákat, kilenc drámát, számtalan verset. Wass Albert minden szava éltető eső a magyarság lelkén, minden szavától egy kicsit magyarabbak leszünk. Maradjunk is azok, mert ha neki sikerült, akkor nekünk is sikerül, zárta ünnepi megemlékezését Takaró Mihály.
Közreműködött Faragó Laura énekművész, népdalénekes.
Wass Albert szobránál koszorút helyezett el Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Fohsz Tivadar alpolgármester, Hatvani Zoltán képviselő, Szelepcsényi Sándor, a Rákoskerti Polgári Kör elnöke.
A szabadtéri megemlékezés után a Rákoskerti Művelődési Ház színháztermében folyatódott a Wass Albert alakját, műveit megidéző ünnepi műsor a Zrínyi Miklós Általános Iskola tanárainak és diákjainak előadásában.

Vissza
Naptár
2019 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31