Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Magyar Kultúra Napja - átadták a "Közművelődésért" Díjat

2017. január 23.   |   MédiatárMédiatár
Balogh Papp Krisztina vehette át a Rákosmente Közművelődéséért Díjat. 1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mivel Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva második alkalommal került átadásra a Rákosmente Közművelődéséért Díj, amelyet a Képviselő-testület 2016. december 14-ei döntése alapján Balogh Papp Krisztinának, a Vigyázó Sándor Művelődési Ház kiadványszerkesztő munkatársának adományozott, a kerületben végzett kimagasló, a közművelődési feladat ellátást segítő tevékenységéért.

A Vigyázó Sándor Művelődési Házban, január 21-én megtartott magyar kultúra napi rendezvényen részt vett Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Riz Levente  polgármester, erdélyi testvérvárosunk, Gyergyószentmiklós küldöttsége Elekes István képviselő vezetésével, valamint a szlovákiai Ógyalla város küldöttsége Basternák Ildikó polgármester asszony vezetésével, Horváth Tamás és Fohsz Tivadar alpolgármesterek, valamint Rákosmente önkormányzati képviselői.

Riz Levente polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, abban a korban, amikor Kölcsey lezárta a Himnusz kéziratát, a kultúra értelmezésébe tartozott az irodalom, a zene- és a képzőművészet, a tudomány és a nevelés jelentették az igazi értéket. A kultúra értelmezési horizontja napjainkban lényegesen kitágult, ami igazi veszélyt hordoz magában. A mai kor fél a különbségtételtől, mint ördög a tömjénfüsttől, pedig erre időnként nagy szükség van, hangsúlyozta a polgármester. Meg kell különböztetni a rosszat a jótól, az értékest az értéktelentől, a férfit a nőtől. A mi küldetésünk, hogy felhívjuk a figyelmet az igazán értékes dolgokra, ami megkülönböztethető, ami jó és szép, mint ez a mai napi, komoly értéket hordozó rendezvény is, fogalmazott Riz Levente.

Rákosmente, mint fővárosi kerület, egyedül álló abban a tekintetben, hogy a városrészben öt kultúrház, színház, múzeum és közgyűjtemény is található. Rákosmente Önkormányzata a múltban és a jelenben is sokat áldoz a kultúrára, támogatják a jót, az értékest a színvonalast. Ilyen a második alkalommal átadásra kerülő Rákosmente Közművelődéséért Díj is, amivel a Képviselő-testület kifejezi elismerését a kerület közművelődési intézményeiben dolgozó vagy egykor dolgozott közművelődési szakemberek és a közművelődési munkát segítő gazdasági, technikai munkakörben dolgozó munkatársak iránt, akik munkájukkal hozzájárultak az Önkormányzat közművelődési feladatainak magas színvonalon történő ellátásához, továbbá azon polgárok iránt, akik tevékenységükkel folyamatosan szolgálják, gazdagítják Rákosmente kulturális és művészeti életét.
A polgármester elmondta, az idei évben jelentősen megemelkedik a közművelődésben dolgozók bére. A kormányzat még tárgyal ez ügyben, de Rákosmente Önkormányzata már január 1-től megemeli a kultúra területén dolgozók bérét. A következő időszak célkitűzéseivel kapcsolatban Riz Levente polgármester elmondta, még ebben a ciklusban, 2018-ban egy új művelődési ház épül Rákoshegyen.

Szabó Tiborné képviselő méltatta a díjazott munkásságát, ezután Riz Levente polgármester átadta Balogh Papp Krisztina kiadványszerkesztőnek a Rákosmente Közművelődéséért Díj-jal együtt járó emlékplakettet, Orosz Károly keramikusművész alkotását, valamint a Markóné Szalai Szilvia grafikusművész által készített díszoklevelet.
A magyar kultúra napja tiszteletére szervezett ünnepi műsor második részében A magyar gavallér címmel Földes László Hobo Kossuth-díjas művész Csokonai Vitéz Mihály művei alapján összeállított műsora hangzott el a Szirtes vonósnégyes közreműködésével. Zeneszerző Szirtes Edina Mókus.
A gálaműsor után az ünnepség a Fórumteremben folytatódott, ahol a gyergyószentmiklósi küldöttség nevében Elekes István képviselő mondott pohárköszöntőt.

Vissza
Naptár
2018 június
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30