Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Ünnepi megemlékezés Rákoscsabán

2019. március 15.   |   MédiatárMédiatár

A Rákoscsabai Polgári Kör az 1848-49-es szabadságharc és forradalom hősei előtt tisztelegve ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartott március 14-én a Kossuth szobornál majd a Csabaházban. Az eseményen jelen volt Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Fohsz Tivadar és Horváth Tamás alpolgármesterek, Virág Mihály, Füzesi Péter, Szabó Tiborné, Rózsahegyi Péter, Fachet Gergő önkormányzati képviselők, valamint a helyi intézmények képviselői és a rákoscsabai polgárok.

Ünnepi beszédet mondott Horváth Tamás alpolgármester.

„Magyarország 1848. március 15-én az összefogásról, a küzdeni akarásról, az önzetlenségről tett tanúbizonyságot. A radikális fiatalok – köztük Bulyovszky Gyula, Rákoskeresztúr szülötte – kinyomtatták a Nemzeti dalt és a „Mit kíván a magyar nemzet?” címmel íródott 12 pontot. Vasvári Pál, a nyomtatványt látva így fogalmazott: „Az eső hull alá. A természet keresztvizében fogjuk az elsőszülöttet megfüröszteni. Ne higgyétek, hogy a természet a nagy események iránt közönyös. Ezek az esőcseppek a természet könnyei, melyeket az anya örömében hullat gyermekére. A februári napokon is szakadatlanul esett az eső, mert a párizsi nép barikádokat emelt, hogy kizárja a zsarnokságot a szellemvilág fővárosából. Legyen beborulva a mi egünk is, s csak akkor tisztuljon ki a láthatár, midőn kivívtuk nemzeti jogainkat.”

Ünnepeljünk, fel kell tennünk a kérdést, miként sáfárkodtunk a múlttal, mi valósult meg mára a márciusi ifjak álmaiból? Hogyan él bennünk tovább negyvennyolc dicső szelleme?

Mi, akik itt vagyunk, ma sem akarunk mást, mint elődeink. Szabad és erős országban élni, ahol az állam nem futamodik meg a feladatai elől. Szabad és erős országban, ahol a gyermeknevelést állami szinten támogatják és erősítik. Szabad és erős országban, ahol minden dolgozni akarónak jut munka, ahol minden tanulni vágyónak jut megfelelő képzés, ahol minden beteg megfelelő orvosi ellátásban részesül. Szabad és erős országban, amelyik nem feléli a jövőjét, hanem megalapozza azt, olyan országban, amelyik a gyerekeire nem kifizetetlen számlákat, soha ki nem fizethető adósságot hagy, hanem a gyarapodás alapját. Szabad és erős országban, amelyre valamennyien büszkék lehetünk, s amelyre büszkén tekinthetnek a határon kívül élő magyarok is. Szabad és erős országban, ahol jó élni, ahol jó családot alapítani, otthont teremteni. Mert ez a szabad és erős ország a hazánk.”

Horváth Tamás Vörösmarty Mihály örökérvényű szavaival zárta ünnepi megemlékezését:

„Mi dolgunk a világon? küzdeni erőnk szerint a legnemesebbekért. Előttünk egy nemzetnek sorsa áll. Ha azt kivívtuk a mély süllyedésből, s a szellemharcok tiszta sugaránál olyan magasra tettük, mint lehet, mondhatjuk, térvén őseink porához: Köszönjük élet! áldomásaidat, ez jó mulatság, férfi munka volt!”

A koszorúzást követően a Rákoscsabai Jókai Mór Református Általános Iskola diákjai ünnepi műsorral idézték fel az 1848-49-es szabadságharc eseményeit.

A megemlékezés zárásaként pohárköszöntőt mondott Dunai Mónika országgyűlési képviselő.


Vissza
Naptár
2019 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31