Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Szoptasd a kisbabádat!

2020. augusztus 3.   |   MédiatárMédiatár

A Rákosmenti Védőnői Szolgálat és a Sportolj, Mama XVII. kerületi csoportja immár harmadik alkalommal rendezte meg a Sportolj Mama! – Fussunk együtt futóversennyel egybekötött szabadtéri programot, így ünnepelve és  népszerűsítve az anyatejes táplálást.

2020. augusztus 1-én, az Anyatejes táplálás világnapján, a Szoptatás világhetének kezdetén kerületünkben élő kismamák és családjaik gyülekeztek a rákoscsabai vasútállomás melletti kerékpárútnál, hogy a védőnők felhívására egy közös futással hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.

Az indulás előtti percekben Horváth Tamás polgármester köszöntötte a vállalkozó kedvű édesanyákat és családjaikat.  Az anyatejes táplálás előnyeit alátámasztó bizonyítékok már mindannyiunk számára ismertek, hangsúlyozta a városvezető. Tudjuk, hogy a szoptatás hozzájárul a csecsemők túléléséhez, segíti fejlődésüket, biztosítja a gyermekek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődését, de hosszú távú pozitív egészségügyi hatást jelent a nők számára is. Horváth Tamás elmondta, Rákosmente Önkormányzata igen jó kapcsolatot ápol a helyi védőnői szolgálattal. A védőnők kiváló szakmai munkáját a városvezetés korszerű infrastruktúrával segíti. A polgármester egy jó hírrel zárta köszöntőjét, miszerint az EMMI 2021. július 1-től a csecsemőgondozási díj mértékét a jelenlegi 70 százalékról az édesanya teljes fizetésének mértékére emeli.

Ács Rozália, a Rákosmenti Védőnői szolgálat intézményvezetője elmondta, igen büszkék arra, hogy  kerületünk egyik védőnője, Tompai Apágyi Kármen egy nemzetközileg is elismert szakképesítéssel rendelkezik, IBCLC szoptatási szaktanácsadó. Szakképzése alapján a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri, illetve segít megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat. Az IBCLC nem helyettesíti a védőnőt, csecsemős nővért vagy a gyermekorvost, sokkal inkább együtt dolgozik velük, munkájával kiegészíti az ő munkájukat.

A védőnők elmondták, ha a kisgyermeket legalább az első hat hónapjában anyatejjel táplálják, az egész életére megalapozhatja az egészségét. Ennek ellenére csupán a babák fele kap anyatejet Magyarországon, ezért fontos, hogy minél több kisgyermeket váró anyuka felismerje a szoptatás fontosságát.

A közös fotó után, az édesanyák családjukkal és a védőnőkkel közösen – volt, aki futva, volt, aki sétálva – indultak el a Rákos-patak melletti kerékpárúton a Népkertig, ahol frissítők, sportolási lehetőségek, játékok és kötetlen beszélgetések várták a résztvevőket.

Az anyatejes táplálás világnapját 1992-től tartják világszerte, mellyel kezdetét veszi a szoptatás világhete. Az egészségügyi szervezetek 120 országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.


Vissza
Naptár
2020 szeptember
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30