Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Tárlat és születésnap – megnyílt Ballonyi Pál Margit kiállítása az Erdős Renée Házban

2019. augusztus 31.   |   MédiatárMédiatár

Nagy érdeklődés övezte Ballonyi Pál Margit festőművész kiállítását augusztus 31-én az Erdős Renée Házban. A megnyitó ünnepségen számos ismert és prominens személy vett részt a kerületből, az ország más pontjáról, sőt a határon túlról is érkeztek vendégek, hogy együtt köszöntsék a rákoshegyi művésznőt.
Horváth Tamás alpolgármester köszöntőjében emlékeztetett, Manyika az 1990-es évektől kezdve folyamatosan megörvendezteti a rákosmenti művészetpártoló közönséget alkotásaival. Kezdetekben még férjével, Ballonyi László grafikusművésszel együtt mutatkoztak be, de László korai halála után is sűrűn szerepelt, nem csak az Erdős Renée Házban, hanem kerületszerte a kulturális intézményekben. Művészetén túl kedves személyisége is hozzájárul ahhoz, hogy majdnem mindenhol ő vonzotta és vonzza mai is a legnagyobb közönséget a megnyitókon. Rákosmente jó hírnevét messze, a kerület határain túl is öregbíti, ezért külön köszönettel tartozunk a Művésznőnek! A szeret, a hit és az erő az ő művészi munkásságának mozgatórugója, enélkül a ma itt látható képek sem készülhettek volna el, zárta gondolatait Horváth Tamás alpolgármester.
Feledy Balázs művészeti író méltatta a B. Pál Margit munkásságát. Elismeréssel szólt a címválasztásról. A Sanctus szó ugyanis többféle értelmezésre ad lehetőséget. Magyarul szentet jelent, de benne foglaltatik ebben a szóba többek között a tiszteletreméltóság, az ártatlanság, a feddhetetlenség. Ezek a kifejezések mind-mind jellemzik a szakrális témájú képeket felvonultató tárlat anyagát. Ez a tematika B. Pál Margit művészetének legerősebb vonulata.
A kiállítás ez alkalommal nem csak a közönségnek szólt, B. Pál Margit a kiállítás ideje alatt ünnepelte 80. születésnapját. Ennek apropóján a népes vendégsereg, valamint a közönség is megköszönte neki azt az örömöt, amit az alkotásaival okoz.
Elsőként Lökösházi Mária énekművész örvendeztette meg az ünnepeltet egy dallal, majd Szabó Tiborné a Vigyázó Ferenc Művelődési Társaság nevében köszöntötte a művésznőt. Igazi meglepetés volt, amikor Dimény Zoltán, a Kovászna megyei Bereck település polgármestere és a falu elöljárói léptek a színpadra. Az ünnepelt ugyanis semmit sem tudott arról, hogy távoli szülőfalujából is érkeznek ismerősök a születésnapjára. Ezt követően Pál Sándor, a Rákoshegyi Polgári Kör elnöke, az ünnepelt testvére és Ballonyi Fanni, Manyika néni unokája szavalt az ünnepelt tiszteletére. Az est zárásaként Ádám Ferenc történész-muzeológus az Erdős René Ház munkatársainak nevében kívánt jó egészséget és sok erőt a további munkához.
Az eseményen részt vett Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Fohsz Tivadar alpolgármester, Dr. Bényi Zsolt és Dr. Fachet Gergő önkormányzati képviselők.
A kiállítás az Ars Sacra Fesztivál és a Kulturális Örökség Napjai programsorozatok része. A tárlat szeptember 22-ig tekinthető meg az erdős Renée Házban.


Vissza
Naptár
2020 február
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29