Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

A logopédusok ünnepe

2019. március 7.   |   MédiatárMédiatár

Március 6-án ünneplik a logopédia európai napját, melynek alkalmából szakmai konferenciát tartott a Gyurkovics Tibor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény logopédiai munkaközössége a Vigyázó Sándor Művelődési Ház fórumtermében. A rendezvényen jelen volt Fohsz Tivadar alpolgármester, Dr. Varjuné Dr. Fekete Ildikó, a Kelet-Pesti Tankerület igazgatója, Sándor Andrea, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat (FPSZ) XVII. kerületi tagintézményének igazgatója, és Tabajdi Zsolt, a rendező iskola igazgatója.

Dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó megnyitó beszédében elmondta, 2004-ben az Európai Unio Logopédusainak Állandó Bizottsága hozta létre a logopédia európai napját, hogy a kommunikációs és nyelvi zavarok témájában a szakemberek minél szélesebb körű tájékoztatást nyújtsanak, és felhívják a figyelmet a szakma szerepére, fontosságára.

Magyarország 2012-ben csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Ma már a Gyurkovics EGYMI logopédusainak köszönhetően Rákosmentén is megünnepeljük ezt a napot. A beszéd a legtökéletesebb kifejező mozgás, a beszéd egy olyan automatizmus, mint például a járás. Éppen ezért a beszédhibáinkról akár gyermek, akár felnőtt korban leszokni nagyon nehéz, de ebben segítenek a szakemberek. Gyógyítani nem csak a beteg testet lehet, de a sérült beszédet is, ehhez adnak segítséget lelkiismeretes munkájukkal a kerületi logopédusok. 

Fohsz Tivadar alpolgármester köszöntőjében kiemelte, a kerületi logopédusok Rákosmentén eddig is számos programmal, beszédszűréssel, tanácsadással, nyílt foglalkozásokkal, különböző szakmai programokkal igyekeztek felhívni a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére, annak következményeire, valamint az érintettek ellátási lehetőségeire. Az alpolgármester kifejtette, a sikeres élethez hatékony verbális kommunikációra van szükség. Azok, akik beszédükben, artikulációjukban nehézségekkel küszködnek, nehezebben fejezik ki magukat. A logopédusok munkája emiatt nélkülözhetetlen a köznevelés minden területén, mivel segítségükkel ez a hátrány leküzdhető.

Rákosmente Önkormányzata a tankerülettel közösen elkötelezett híve, hogy Rákosmentén is minél előbb jöjjenek létre logopédiai osztályok. Ennek ma egyetlen akadálya van, hogy kerületünkben folyamatosan nő a népesség, a gyermeklétszám, és jelenleg nincs szabad épület, tanterem, de folyamatosan keresik a fejlesztés lehetőségét.

A folytatásban Nagyné Ringer Gabriella, a FPSZ XVII. kerület tagintézményének igazgató-helyettese a logopédia jelenlegi helyzetéről, Kovács Ágota gyógypedagógusa pedig a PECS módszer használatáról, beszédindítás autizmus spektrum zavarral élő korai életkorú gyermekeknél témában tartott előadást.


Vissza
Naptár
2019 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31