Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Rákoshegyért Díj átadása

2018. szeptember 30.   |   MédiatárMédiatár

A 20. Rákoshegyi Napok programsorozat keretén belül került átadásra 2018. szeptember 28-án a Rákoshegyért Díj, melyet Laborcz Monika keramikusművésznek adományozott Rákosmente Önkormányzatának Képviselő-testülete.
A jubileumi Rákoshegyi Napokat Dr. Bényi Zsolt képviselő nyitotta meg, beszédében arra bíztatva a jelenlévőket, ne csak az ilyen különleges napokon, hanem az év minden napján rendezzenek vidám, békés találkozókat, ahol lehetőség nyílik szeretet adni és kapni. – Legyenek egymással bőkezűek! –zárta ünnepi köszöntőjét a képviselő.

Rákosmente Önkormányzatának Képviselő-testülete a magyar államalapítás 1000. évfordulója alkalmából Rákoshegyért Díj elnevezéssel elismerő címet alapított, mellyel elismerését fejezi ki azon polgárok iránt, akik példamutatásukkal, maradandó alkotásaikkal, munkásságukkal jelentős mértékben hozzájárultak Rákoshegy szellemi és anyagi gyarapodásához. Az ünnepélyes átadásra minden páros évben, a Rákoshegyi Búcsú alkalmával kerül sor.

2018-ban a Rákoshegyért Díjat, és a művészi kivitelezésű bronz emlékplakettet – Kiss György szobrászművész alkotását – Laborz Monika keramikusművésznek adta át Rákosmente Önkormányzaténak nevében Horváth Tamás alpolgármester.

Laborcz Monika tanulmányait a Képző-és Iparművészeti Gimnáziumban és a Magyar Iparművészeti Főiskolán végezte, kerámia szakon diplomázott 1965-ben. Gráber Margit és Laborcz Ferenc voltak a mesterei. Dolgozott a Siklósi Kerámia Szimpozionon, a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban, rendszeres résztvevője volt a Gyulai Művésztelepnek. Munkásságára meghatározóan hat a szecesszió és a szürrealizmus. A figurális kompozíciók érdeklik, ezekben az érzelem kifejezésére törekszik. 1980-ig samott kerti plasztikákat készített, a 80-as években a raku technika foglalkoztatta. 1989-től főként porcelánnal dolgozik, egyre inkább a szobrászat műfaja felé közelítő porcelán és bronzkompozíciókat készít. Munkái köz- és magángyűjteményekben, közterületeken is megtalálhatóak.

Laborcz Monika a kerület és Rákoshegy városrész civil életében a kezdetektől aktívan részt vett. Alapító, egyben tevékeny tagja volt a Vigyázó Ferenc Művelődési Társaságnak és a Rákoshegyi Polgári Körnek. A polgári kör vezetőségi tagjaként a rendezvények szervezésében, lebonyolításában is fontos szerepet vállalt, ötleteivel segítette az egyesület munkáját. Lokálpatriótaként támogatta a helyi értékek védelmét, az épített örökség megóvását.

A díjazott tiszteletére összeállított zenés-verses műsorban közreműködött Bajovich Milán hegedűművész és Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész. Az ünnepi gálaműsor után, az állófogadáson pohárköszöntőt mondott Horváth Tamás alpolgármester.


Vissza
Naptár
2019 november
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30