Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Átadták a rákosligeti Kálváriát

2017. április 10.   |   MédiatárMédiatár

2017. április 8-án, szombaton a XVII. Kerületért Egyesület és a Rákosligeti Polgári Kör régi, nagy álma valósult meg a rákosligeti Fackh Károly téren, hiszen több éves munkájuknak köszönhetően átadhatták a rákosligeti Kálváriát.
A Kálvária a főváros pesti oldalán az egyetlen ilyen jellegű közterületi építmény. Jelentőségét ezen kívül az adja, hogy emléket állít az 1899-1953 között ezen a helyen, volt köztemetőben eltemetett rákosligeti és rákoscsaba-újtelepi elhunytaknak.

Az Egyesület 2007-ben először egy fa emlékkeresztet állított a régi temető területén, majd később megfogalmazódott bennük, hogy a kereszt köré egy Kálváriát építsenek. Ehhez néhai Bóna Kovács Károly szobrászművész domborművei adták az alapot, melyet diploma munkájaként Tarnoveán Katona Tamás restaurált és Domonkos László az ifjú művész tanára ajánlott az Egyesület figyelmébe.
Szűcs László tervező munkái alapján, 2015 nyarán kezdődtek meg a munkálatok a Kálvárián, melyet idén adhatták át és áldhatták meg a történelmi egyházak képviselői: Snell György – esztergom-budapesti segédpüspök, Molnár Miklós rákosligeti római katolikus plébániai kormányzó, Nagyné Szeker Éva evangélikus és Fülep Beáta református lelkészek. Az ünnepségen beszédet mondott Mátéfy Anna, a XVII. Kerületért Egyesület elnöke, aki köszönetet mondott az anyagi támogatásokért számos állami és civil szervezetnek és hívő embernek, valamint azoknak, akik egyéb módon, akár kétkezi munkájukkal segítették a Kálvária létrejötték.
Riz Levente, Rákosmente polgármestere a XVII. Kerületért Egyesületnek köszönte meg kitartó munkáját és elmondta, hogy a város szempontjából, ennek a térnek a vonzereje és az értéke növekedett a Kálvária által, valamint hozzátette: a keresztút kiállás a kereszténység mellett, mely a mai világban rendkívül fontos.
Az átadást követően a százas nagyságrendű megjelenteket szeretetvendégség várta a rákosligeti katolikus körben. 


Vissza
Naptár
2018 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31