Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Példaértékű összefogás és odaadó munkavégzés – összefoglaló a kerületi segítségnyújtásról

2020. június 10.   |   MédiatárMédiatár

A veszélyhelyzet elrendelését követően a Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálat munkatársainak egy teljesen új, bizonytalan helyzethez kellett alkalmazkodniuk. A közel 3 hónap sikeres lezárása a Rákosmentén élők és dolgozók példamutató összefogásának és helytállásának köszönhető.

A járványhelyzet alatt a Holdsugár Gondozási Központ 12 lelkiismeretes gondozónője a vezető gondozó irányításával - házi segítségnyújtás keretében – 2050 alkalommal gondoskodott azokról a kerületi időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátását saját erőből egészségügyi állapotuk miatt nem tudták megoldani. A szervezet munkatársai kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az ellátottak saját környezetükben, életkoruknak, élethelyzetüknek és egészségügyi állapotuknak megfelelő ellátást kapjanak és a meglévő képességeik fejlesztése biztosított legyen. 

A veszélyhelyzet idején a lakókörnyezet higiénia megtartásában és a háztartási tevékenységben való közreműködések száma meghaladta az 1700 alkalmat, gondozási-ápolási feladatokat közel 7 000 alkalommal láttak el. A családsegítők, asszisztensek és terápiás munkatársak együttműködésével több, mint 1000 alkalommal segítették a rákosmenti idősek és rászorulók bevásárlását, gyógyszerkiváltását és csekkfeladását. A fáradhatatlan és példaértékű munkavégzés mellett az intézmény vezetése büszke arra, hogy munkatársuk, Vrana Zoltánné Lévai Zsuzsanna megmentette egy általa gondozott idős hölgy életét.

A szolgálat konyha-, és gépkocsivezető koordinátorának összehangolt szervezésének köszönhetően a járványhelyzet ideje alatt is zavartalanul működött a házhoz szállított ételek megrendelése, illetve lerendelése és a megnövekedett esetszám ellenére kiválóan működött az ebédkiszállítások rendje.
A gépkocsivezető kollégák munkáját a Rákosmente Kft. és a Rákosmenti Egyesített Bölcsőde több munkatársa is segítette. Az emelt létszámmal működő csapat több, mint 20 000 adag ebédet szállított ki az elmúlt hónapokban, a kiszállítás költségét Rákosmente Önkormányzata átvállalta. A megnövekedett adagszám ellenére a dolgozók a megszokott figyelmességgel és kedvességgel fordultak nap, mint nap az idősek felé. Nem egy esetben a közreműködésükkel jutott orvosi vagy egyéb segítséghez egy-egy kerületi polgártársunk.

A szervezet nappali ellátásban részesülő 160 klubtagja türelmetlenül várja, hogy véget érjen a járványhelyzet és lehetőség nyíljon a személyes találkozásokra, azonban az intézmény munkatársai az elmúlt hónapok alatt sem hagyták programok nélkül a tagokat, akik számos online előadást tekinthettek meg, virtuális múzeum és arborétum látogatásokon vehettek részt, valamint tánckoreográfiákat, tánclépéseket tanulhattak.

Az intézmény számára nagyon jó érzés volt megtapasztalni a kerületi összefogást, munkájukat sokan támogatták és az összefogás eredményeként rengeteg gyermek és idős mindennapjait tehették könnyebbé. A segítségért köszönettel tartoznak: Horváth Tamás polgármesternek és munkatársainak, valamint Rákosmente Önkormányzatának és a Képviselő-testület tagjainak, a Rákosmenti Adományház Egyesületnek, a Pálya Vendéglőnek, a Vöröskereszt XVII. kerületi szervezetének, a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek, a kerületi áruházaknak és pékségeknek, a Rauch Hungária Kft –nek, a Rákosmente Kft-nek, sok-sok civil segítőnek és az Életfa kitartó munkatársainak.

A szociális segítő szakma rugalmasan képes alkalmazkodni a társadalom változó kritériumaihoz, ahogyan ebben a helyzetben, úgy a jövőben is arra törekednek a Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálatának munkatársai, hogy a lehető legrugalmasabban és még specifikusabban tudjanak segítséget nyújtani minden helyzetben, minden segítségre szorulónak.

Mindezek mellett Rákosmente Önkormányzatának munkatársai is folyamatosan azon dolgoztak, hogy a segítségre szoruló idős polgártársaink mindennapjait megkönnyítsék. Kollégáink az elmúlt hónapokban közel 3000 telefonhívást fogadtak a kerületi lakosoktól, a beérkező kérések elsődlegesen élelmiszervásárlásra, gyógyszerkiváltásra, csekkbefizetésre, valamint levélfeladásra irányultak. Emellett kollégáink a felajánlott adományok kiszállításáról is gondoskodtak.

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek az odaadó és fáradhatatlan munkavégzést, mellyel hozzájárultak ahhoz, hogy hétről-hétre minden segítségre szoruló rákosmenti polgár megfelelő támogatást és segítséget kapjon a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben is!


Vissza
Naptár
2021 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30