Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

„Ne gyújtsa! Gyűjtse!” – A szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívták fel a figyelmet

2018. december 4.

A szelektív hulladékgyűjtés, a tűzmegelőzés és a környezetvédelem témájában tartottak lakossági fórumot december 3-án a rákosmenti Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

A Katasztrófavédelem (BM OKF) és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NKHV Zrt.) közös kampánnyal, szervezett keretek között kívánja felhívni a figyelmet a háztartási hulladék kezelésének problémáira. A fórum szervezői a – gyakran emberéleteket követelő – szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek megelőzésének alapszabályait szintén népszerűsítik programjukban.

Csapó György tűzoltó őrnagy a szállópor kibocsájtás mérséklésének fontosságát hangsúlyozta bemutatója első részében. Mint mondta, a szervezetünkre károsan ható szálló por döntő többsége hanyag állampolgári magatartás következtében keletkezik.

A tökéletlen égés során levegőbe kerülő molekulák legfőbb okozói között a nem megfelelően beállított dízelmotorok, a rosszul megválasztott tüzelőanyagok, valamint a szemétégetés szerepelnek. A fórumon kihangsúlyozták, a főváros területén tilos a zöldhulladék égetése, amely rendkívül magas környezetszennyező hatással jár.

A zöldhulladék kezelésére a komposztálást ajánlotta a szakértő, majd a megfelelő minőségű fűtőanyagok használatára hívta fel a figyelmet. Ribai László tűzoltó alezredes hozzátette, a háztartási hulladékkal való tüzelés és a vegyszeresen kezelt bútordarabok égetése nemcsak kifejezetten egészségkárosító, hanem a főváros területén tilos is.

Horváth Tamás, Rákosmente alpolgármestere kérdésre válaszolva elmondta, éves szinte több tízmilliós nagyságrendű összeget fordítanak a kerületben összegyűlő zöldhulladék elszállítására és kezelésére. Ezen intézkedések egyike a zöld hulladék gyűjtésére alkalmas zsákok osztása, amelyeket Fővárosi Közterület-fenntartó Gyökér utcai telephelyén szintén igényelhetnek a rákosmentiek.


Vissza
Naptár
2018 december
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31