Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

A 90 éves Galgóczy Árpád köszöntése

2018. november 17.   |   MédiatárMédiatár

Galgóczy Árpádot, Rákosmente díszpolgárát, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, a szovjet Gulág lágereiben évekig raboskodó József Attila-díjas költőt és műfordítót köszöntötte Rákosmente Önkormányzata 90. születésnapja alkalmából 2018. november 16-án a Vigyázó Sándor Művelődési Házban megrendezett ünnepségen.

Galgóczy Árpád műfordítói és irodalmi munkásságát barátja, Szilágyi Ákos József Attila-díjas költő méltatta. Rákosmente Önkormányzata nevében Fohsz Tivadar alpolgármester köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Rákosmente díszpolgárát, Galgóczy Árpádot, átadva Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt díszoklevelet és az Önkormányzat ajándékát.

A folytatásban Dunai Mónika országgyűlési képviselő és Rita Hasanova, az Alfavit Oktatási Kulturális Közhasznú Alapítvány elnöke köszöntötte az ünnepeltet, átadva Ferenczi Zsuzsa kárpitművész alkotását, illetve orosz földön termett finomságokkal megtöltött ajándékkosarat.

Galgóczy Árpád vallja, tulajdonképpen a munkatábornak köszönhette művészetét és a fordítói pályát, ugyanis a lágerekben ismerkedett meg az orosz nyelvvel. Dosztojevszkijt és Puskint olvasva alakult ki benne a megkülönböztetés a „bolsevik” és az „orosz ember” között, vagyis ott tanulta meg, alig húsz éves fejjel, hogy nincs kollektív bűnösség, az ideológia képviselői és az oroszok két külön dolog, fogalmazott.

Az ünnepelt tiszteletére összeállított műsorban közreműködött Újvári Zoltán Jászai Mari-díjas színművész, Antonova Lera, Horváth Anita hegedűművész és Kőházi Edit oboaművész, valamint Kiss László népdalénekes.

A második világháború utáni években, az érettségi évében, fegyveres harcot szervezett barátaival az országot megszálló szovjet katonák ellen, lőszervagonokat raboltak ki, emlékműveket robbantottak fel, amire még ma is büszkén emlékszik vissza. Életének gulágos fejezete 1947-ben kezdődött, ekkor tartóztatták le és hurcolták el a Szovjetunióba. Köztörvényesekkel volt összezárva, majd Karagandában, húszezer fős lágerbe került.  Időközben megszerzett rajztudásának köszönhetően, a táborok vezetőiről készített élethű portrékat, így nem kellett munkaszolgálatot teljesítenie. A lágerben kiválóan megtanult oroszul, ami lehetővé tette számára, hogy megismerje az orosz költészetet, köztük Lermontov és Puskin műveit. Ez a tudás elindította egy olyan úton, ami egész életét megváltoztatta. Mint kiskorú bűnelkövető amnesztiával szabadult 1954-ben, ezután tűzoltóparancsnokként dolgozott Kazahsztánban. 1960-ban tért haza Magyarországra, ahol húsz éven át szinkrontolmácsként dolgozott. A Szovjetunió felbomlása után Borisz Jelcin és Vlagyimir Putyin is kitüntette, bocsánatkérésképpen a Gulágon töltött évekért. 2005 óta Rákosmente díszpolgára, 2009-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét, az idén pedig a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. Emlékiratait 2007 és 2009 között három kötetben jelentette meg. Számos kötet szerzője, verseket ír, szívesen fest, jelenleg is alkot. Gulyás Gyula idén bemutatott Kifutás című dokumentumfilmje, Galgóczy Árpád Gulágon töltött időszakát tárja elénk.

 


Vissza
Naptár
2020 február
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29