Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

BETÖRÉSES LOPÁSOK MEGELŐZÉSE

2021. március 17.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság
XVII. kerületi Kapitányság
néhány tanácsa a
BETÖRÉSES LOPÁSOK MEGELŐZÉSÉNEK
érdekében

Mi teszi lehetővé, a betöréses lopások elkövetését?

A legfontosabb tényezőket említve, ide sorolható a figyelmetlenség, óvatosság hiánya, az emberek egymással szembeni közömbössége, valamint a vagyonvédelem, technikai eszközök hiánya.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a betörők az esetek nagy százalékában az ajtón, ablakon át jutnak be a lakásba. Éppen ezért fontos a nyílászárók védelme. Így nagyobb az esély arra, hogy megelőzzük a bűncselekményt, illetve az elkövetőnek több időt kell rászánnia arra, hogy bejusson az otthonunkba, így talán még tetten is érhető.
Fontos, hogy jó minőségű biztonságos legyen a bejárati ajtónk, amit minimum 2 db különböző rendszerű biztonsági zár biztosít.

A nyitott ajtók, kapuk megkönnyítik a betörő feladatát, hiszen jelzik, hogy akadály nélkül bejuthat a házba, lakásba. Ha ezeket nyitva hagyjuk, szinte meghívót küldünk a bűnözőknek. A bejáratokat akkor is zárjuk be, ha otthon tartózkodunk. Fontos a megfelelő állapotú kerítés, esetleg egy nagytestű házőrző kutya tartása.

Figyeljünk oda az ablakokra is. Az ablaküveg magában nem véd meg a betolakodó ellen. A földszinti lakások ablakait és a kertesházak ablakait is rácsozattal kell ellátni. Ha nem szeretnénk rácsot, akkor helyettesíthetjük más szerkezettel is, mint pl. áttörésbiztos üveg, biztonsági fólia.

Tegyünk meg mindent azért, hogy a környezetünkben élő embereket megismerjük, néhányukkal, főleg a közvetlen szomszédunkkal jó kapcsolatban legyünk. Ha figyelünk egymásra és törődünk egymással, akkor nagyobb biztonságban lehetünk.

Nagyon jó célt szolgálnak a technikai eszközök a betörésvédelem során. A felszerelt készülékek jelzik a hívatlan vendéget, hang- és fényhatással hívják fel a szomszédok figyelmét.
Hasznos lehet még az úgynevezett távriasztás, amely ha észleli a „látogatót” azonnal riaszt a távriasztót működtető vállalkozás központjába, ahonnan késedelem nélkül  elindulnak a cég emberei.

Mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Ha betörés nyomai észleli, semmi esetre ne menjen be az épületbe.
Miért?
• a betörő még bent lehet
•  a nyomok megőrzése érdekében.
Ha látja a menekülő személyt, személyeket próbálja megfigyelni a menekülő ruházatát, kinézetét, különös ismertető jegyeit (szakáll, bajusz, szemüveg…), gépjárművük rendszámát, színét, típusát.

Haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon !


Vissza
Naptár
2021 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30