Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Cukorbetegek Világnapja Rákosmentén

2019. november 18.   |   MédiatárMédiatár
A Nemzetközi Diabetes Társaság a világ több mint 130 országában minden év november 14-én ünnepli a cukorbetegek világnapját, ugyanis ezen a napon született Frederick Banting, az inzulin felfedezője. A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája a cukorbetegség. Becslések szerint 2030-ra akár a félmilliárdot is elérheti a cukorbetegek száma.

Illés Jánosné, a Rákosmenti Cukorbetegekért Közhasznú Egyesület elnöke nyitotta meg a 13. Cukorbetegek Világnapi rendezvényt 2019. november 16-án a Vigyázó Sándor Művelődési Központban. Nem gyógyítani akarunk, hanem segíteni mindazoknak, akiknek tanácsra van szükségük, fogalmazott. A nap folyamán diabetikus termékek kiállítása és vására, ingyenes mérések, szűrővizsgálatok – vércukor, vérnyomás, koleszterin, véroxigén, húgysavmérés, test analízis, látás, hallás, PSA –, különböző tanácsadások várják az érintetteket, és az érdeklődőket, ismertette a rendezvény programját az elnök asszony.

Dr. Füzesi Péter alpolgármester köszöntőjében elhangzott, a cukorbetegek száma évről évre nő, ezért örömteli, hogy az évek óta tartó figyelemfelhívó kampányok segítségével, a lakosság egyre inkább tisztában van azzal, hogy a cukorbetegség egy valós és fenyegető probléma. A kezelésben való részvétel tekintetében a betegeknek még rengeteg tennivalójuk van, ezért fontos, hogy legyenek ilyen események, mint ez a mai, fogalmazott az alpolgármester. Rákosmente Önkormányzata kiemelten kezeli az egészségügy fejlesztését, ennek érdekében folytatódik a Ferihegyi úti szakrendelő felújítása, megújultak a kerülti felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők, valamint új egészségközpont épül hamarosan a Kucorgó téren, ismertette dr. Füzesi Péter.

A nap folyamán Dr. Hermányi Zsolt főorvos tartott előadást új készítményekről, új stratégiákról a cukorbetegek kezelésében. Dr. Kerényi Ágnes főorvos a szem új diagnosztikus és kezelési módszereit ismertette, Zalai Noémi dietetikus az étkezési édesítőszerek és más diabetikus termékek világát tárta a hallgatóság elé.

A rákosmenti cukorbetegek szervezete 1996-ban alakult, 2007-től mint a Rákosmenti Cukorbetegekért Közhasznú Egyesület működik. Diabetológiai szakorvosuk Dr. Kajetén Miklós. Klubnapjaikat a Rákoskerti Művelődési Házban tartják, minden hónap utolsó keddjén, ahol diabetológus és más szakorvosok, dietetikusok tartanak előadásokat.

Ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, mellettük további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

Vissza
Naptár
2020 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31