Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Rákosmentén folytatódott a sarokkoncertté alakult Térzene Program

2020. május 21.   |   MédiatárMédiatár

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzethez alkalmazkodva a Filharmónia Magyarország szervezésében megvalósuló Térzene Program is átalakult, sarokkoncerté változva valósítja meg eredeti célját. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága azért hívta életre a Térzene Programot, hogy valamennyi 5000 fő feletti településen felcsendüljön a klasszikus zene, népszerűsítve a komolyzenét, így parkokban, zenei pavilonokban, köztereken közösségi élménnyé válhassanak a klasszikusok. Az elmúlt csaknem két hónap alatt a koncerteket nem lehetett megtartani, ezért a szervezők változtattak terveiken és sarokkoncertekkel lepték meg a négy fal közé rekedt lakosságot: közterek helyett panelházak előtt, utcákon tartottak rövid fellépéseket.

A tegnapi nap folyamán az esti órákban a Rákosmentén élőket is megörvendeztették a szervezők egy kis kulturális csemegével, ezúttal az Újlak utca 31. szám alatt csendültek fel a klasszikus dallamok a Talamba Ütőegyüttes művészeinek jóvoltából. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, valamint Horváth Tamás polgármester.

Fekete Péter államtitkár a helyszínen elmondta, Magyarországon a művészek, a kultúra képviselői nem hagyják cserben a lakosokat, akik az elmúlt két hónap során megtapasztalhatták, hogy az ország különböző pontján házhoz vitték a zenét, a koncerteket és a kultúrát. Hozzátette, most, hogy közelebb vagyunk ahhoz, hogy visszatérhet az életünk a normál kerékvágásba, immár eredeti megvalósításában is el szeretnék vinni az emberekhez a Térzene Programot, melynek keretében heti rendszerességgel, mindig ugyanabban az időben, találkozhatnak majd komoly, klasszikus, valamint jazz zenével az éppen arra járók. Fekete Péter elsősorban azoknak ajánlotta az örömzenét, akik a pandémiás helyzetben legelöl jártak: orvosoknak, ápolóknak, a rendvédelmi szervek munkatársainak, valamint a buszsofőröknek, tanároknak, akik kivették a részüket a rendkívüli helyzetből. Végezetül reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb egy jól kijelölt helyen heti rendszerességgel találkozhatnak az emberek egy kis zenei csemegére.

Ezután Horváth Tamás polgármester kapott szót, aki megköszönte a lehetőséget, hogy itt Rákosmentén is felcsendülhetnek a klasszikus dallamok, szórakoztatva ezáltal a kerületben élőket. Hozzátette, ebben a nehéz helyzetben is fontos, hogy néhány kellemes perccel megörvendeztessék az embereket. A városvezető elmondta, bízik abban, hogy ma este mindenki kicsit jobb kedvvel fog nyugovóra térni. Végezetül köszönetét fejezte ki a zenekar tagjainak is, hogy ellátogattak Rákosmentére, valamint hozzátette, az Önkormányzat mindig szívesen áll rendelkezésre a zenei programok megvalósításában, hiszen az itt lakók nagyon szeretik a zenét. Végezetül jó szórakozást kívánt mindenkinek a villám-koncerthez.

Az itt élők 18 órától hallgathatták a zenészeket, akik nem álltak meg a korábban említett helyszínen, ugyanis a koncert végeztével tovább indultak az Újlak utca 7. szám alá, hogy az ott lakók mindennapjaiba is egy kis vidámságot csempésszenek. A hálataps és az erkélyekről érkező tekintetek mind arról tanúskodnak, hogy ezek a koncertek kivételes fontossággal bírnak, hiszen ezek az alkalmak ugyan a megszokottól eltérően, de mégis a kultúra iránti elkötelezettséget erősítik.


Vissza
Naptár
2021 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30