Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Csendes főhajtás a nemzeti gyásznapon

2020. október 7.   |   MédiatárMédiatár
Rákosmente Önkormányzata – a Rákoscsabai Polgári Kör szervezésében – a Csaba vezér téren lévő Kokárdánál gyertyagyújtással és koszorúzással tisztelgett az 1849. október 6-án mártírhalált halt aradi vértanúk emléke előtt 2020. október 6-án.  Az eseményen jelen volt Dunai Mónika és Szilágyi György országgyűlési képviselő, Horváth Tamás polgármester, dr. Bakos András és dr. Füzesi Péter alpolgármester, valamint a képviselő-testület több tagja és a kerületi intézmények képviselői.

Virág Mihály, Rákoscsaba önkormányzati képviselője ünnepi megemlékezésében felidézte a 171 évvel ezelőtt, Aradon történteket, miszerint a császári haditörvényszék ítélete alapján 1849. október 6-án, a kora reggeli órákban kivégeztek tizenhárom magyar honvéd főtisztet. 

Tizenhárom kiváló tábornokot, akiknek a haza szeretete iránti elkötelezettség forrása a hitük volt. Rendíthetetlenül hittek abban, hogy isteni igazságot képviselnek, Isten által adott szabadságért küzdenek. Mártírhalukkal egy napon, Budapesten végezték ki Magyarország első miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost. Áldozatuk nem volt hiábavaló, hiszen az aradi vértanúk napja a magyar függetlenséget szimbolizálja. Emlékük ma is tisztán él nemzetünk szívében, haláluk évfordulóján egy országhatárok nélküli nemzet gyászol - fogalmazott ünnepi megemlékezésében Virág Mihály képviselő.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át. Ezen a napon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra – Aulich Lajosra, Damjanich Jánosra, Dessewffy Arisztidra, Kiss Ernőre, Knézich Károlyra, Láhner Györgyre, Lázár Vilmosra, Leiningen-Westerburg Károlyra, Nagysándor Józsefre, Poeltenberg Ernőre, Schweidel Józsefre, Török Ignácra, Vécsey Károlyra – valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független felelős kormányának miniszterelnökére emlékezve.

Rákosmente Önkormányzata nevében koszorút helyezett el Horváth Tamás polgármester, dr. Bakos András és dr. Füzesi Péter alpolgármester.


Vissza
Naptár
2020 október
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31