Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Nemzeti ünnepünk hőseire emlékeztek Rákoscsabán

2017. március 16.   |   MédiatárMédiatár
A Rákoscsabai Polgári Kör nemzeti ünnepünk előestéjén, március 14-én, a Kossuth-szobornál tartotta megemlékezését az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján.
Virág Mihály, Rákoscsaba önkormányzati képviselője ünnepi megemlékezésében kiemelte, mi magyarok, a márciusi ifjak üzenetének csak úgy lehetünk értő befogadói és tovább adói, a tőlük kapott örökséget csak úgy szolgálhatjuk tisztességgel, ha megőrizzük szellemi értékeinket, kultúránk és művészetünk sajátos arculatát.

A 950 éves Rákoscsabán arra a közel száz csabai polgárra is emlékeztek a jelenlévők, akik Kossuth hívó szavára jelentkeztek a Pest megyei seregbe, valamint megemlékeztek arról a fontos eseményről is, amely a szovjet csapatok budapesti bevonulása idejére tehető. Rákoscsaba akkori vezetői 1848 emblematikus alakját – Tatár Lajos szobrászművész által készített –,  Kossuth Lajost ábrázoló alkotást  hívták segítségül. Menteni hívták, hogy menthessen egy másik szimbólumot, a Csaba Vezér téren, a húszas évek végén felállított országzászlót, a Trianonban aláírt békediktátum következményeként megcsonkított Magyarország feletti fájdalom jelképét. A felújított Kossuth Lajost ábrázoló mellszobor  Rákoscsaba örökbecsű, elválaszthatatlan részeként, végleges helyén, a volt városháza előtt látható.

A Kossuth-szobornál az ünnepi megemlékezés koszorúzással ért véget, ezután a Csabaházban a Szabadság Sugárúti Általános Iskola diákjai versekkel, dalokkal elevenítették fel az 1848-49-es szabadságharc és forradalom legfontosabb eseményeit. Végezetül Horváth Tamás alpolgármester mondott pohárköszöntőt.
Az eseményen részt vett Dunai Mónika és Szilágyi György országgyűlési képviselő, Riz Levente polgármester, Fohsz Tivadar alpolgármester, valamint Füzesi Péter és Szabó Tiborné önkormányzati képviselők. 

Vissza
Naptár
2018 június
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30