Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Esélyegyenlőségi program a Piroska Óvodában

2019. június 11.   |   MédiatárMédiatár
Rákosmente Önkormányzatának jóvoltából 2019. június 11-én szervezték meg a Közös a Napunk! elnevezésű komplex érzékenyítő és integrációs program második részét a Piroska Óvodában.
A nagyszabású összefogás 2018-ban vette kezdetét az Önkormányzat, a Kézenfogva Alapítvány és a Gyurkovics Tibor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény részvételével. A Helyi Esélyegyenlőségi Programban 12 óvoda és 24 pedagógus vesz részt, így kapott most lehetőséget a Piroska Óvoda a projektben való részvételre.
Az esemény első eleme a XVII. kerületi óvodapedagógusok számára biztosított akkreditált 30 órás továbbképzést, mely hasznos ismereteket nyújtott a sajátos nevelési igényt megalapozó fogyatékossági típusokról és az esélyegyenlőségről. Az oktatás ugyanis saját élményű gyakorlat segítségével adott betekintést a különböző fogyatékossággal élő gyermekek és szüleik mindennapi életébe.
A projekt második szegmensének gyakorlati megvalósulása tehát június 11-én 10 órakor vette kezdetét a Piroska Óvodában. Ennek során a Kézenfogva Alapítvány és a Gyurkovics Tibor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény diákjai rendhagyó előadással kedveskedtek az óvodásoknak. A bemutató alapját adó, „Zene a dombtetőn” című mesét a tanulók a tanáraik segítségével dolgozták fel és adták elő. Ezt követően egy közös beszélgetés vette kezdetét az óvodapedagógusok, a Kézenfogva Alapítvány képviselői, illetve a Gyurkovics Tibor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetősége között. A diskurzus során szó esett azon óvónők tapasztalatiról, akik részt vettek az érzékenyítő programon, továbbá a fogyatékkal élő gyermekek integrálási lehetőségeiről, valamint a szülői nyitottság fontosságáról is.
A program fő célja, hogy minden kerületi és budapesti óvoda részese legyen ennek az esélyegyenlőségi kezdeményezésnek, valamint, hogy az óvodapedagógusok az elsajátított ismereteik birtokában már a legkisebbeknek is megtanítsák a fogyatékkal élők elfogadását.
Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a szülőkkel való kommunikációra is, mely a projekt harmadik elemét képezi a jövőben.
 
A rendezvény lebonyolításáért felelős esélyegyenlőségi koordinátor, Jenei Mónika (Rákosmente Önkormányzata).


Vissza
Naptár
2019 szeptember
H K Sz Cs P Sz V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30