Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Nemzeti Összetartozás Napja

2019. június 5.   |   MédiatárMédiatár
 „… a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személye és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. (Országgyűlés, 2010. május 31.)
Rákosmente Önkormányzata a trianoni békediktátum 99. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott június 4-én a Pesti úti Népkert parkban álló Országzászlónál. Beszédet mondott Kabdebó Lóránt irodalomtörténész.
2010 óta június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja, a magyarság egyik legfontosabb ünnepe az egész Kárpát-medencében, hangsúlyozta ünnepi megemlékezésében Kabdebó Lóránt. Míg korábban ezt a napot a fájdalom hatotta át, mára június 4-e egy erős, büszke, a múltjából táplálkozó, de a jövőbe tekintő nemzet ünnepe lett, fogalmazott. Ezen a napon ünnepeljük, hogy a magyarság a Kárpát-medencében a történelem viharai közepette, a pusztulás, a szétmarás, a gyászolni való események, és az elhallgatás ellenére is meg tudott maradni és tovább erősödni. Az elmúlt 99 év arról tett tanúbizonyságot, hogy mi magyarok képesek vagyunk megőrizni a magyar nyelvet, a magyar kultúrát, elődeink hagyományait, hogy a jövő nemzedéke tovább erősítse a Kárpát-medencében élő magyarok összetartozását, hangoztatta ünnepi beszédében Kabdebó Lóránt.
A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án kihirdette a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról, 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. A Felvidék, a Kisalföld északi fele és a Kárpátalja Csehszlovákiához, Erdély, az Alföld keleti pereme és Kelet-Bánát Romániához, Horvátország, Bácska, Nyugat-Bánát, Zala megye nyugati pereme, a Muraköz és a baranyai háromszög a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, Nyugat-Magyarország egy sávja Ausztriához került, Lengyelország pedig északon Szepes és Árva megyéből kapott területeket. Trianon egyszerre okozott lelki és gazdasági sokkot, a békediktátum okozta terület- és népességvesztés nagyságára máig nincs magyarázat.
Az Országzászlónál, a trianoni diktátum kárvallottjaira és áldozataira emlékezve koszorút helyezett el Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Rákosmente Önkormányzata nevében Horváth Tamás és Fohsz Tivadar alpolgármesterek, valamint a helyi intézmények, pártok, civil szervezetek képviselői.
A rendezvényen közreműködött Leskó-Dely Tercia.
A megemlékezést követően a Magyar Hősök Emlékünnepe tiszteletére – a haza szabadságáért, függetlenségéért, a nemzet fennmaradásáért küzdött hazafiara emlékezve – a Pesti úti első világháborús emlékműnél a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait.

Vissza
Naptár
2019 szeptember
H K Sz Cs P Sz V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30