Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Újra ülésezett a képviselő-testület

2020. június 26.

Négy hosszú, lelkileg és testileg is megerőltető hónap van mögöttünk, s csak bízhatunk abban, hogy ezután az embert próbáló időszak után egy megújuló, a jövőben bízó Magyarország folytatja útját.

Nehéz úgy mérleget vonni a mögöttünk álló időszakról, hogy nem tudjuk még, mit hoz a jövő. Lesz-e második hullám? Ha lesz, mikor fog megkezdődni? Milyen súlyos lesz, olyan mint a mostani, vagy ennél is nagyobb mérvű lesz a hatása? Kérdések, amelyekre még nem tudjuk a választ…

Valójában azzal kellett volna kezdenem a visszatekintést, hogy megköszönjem városunk minden lakójának a támogatását, türelmét és megértését – sikeresen küzdöttünk meg a világjárvánnyal itt, Rákosmentén. Az eltelt négy hónap már régóta nem látott kihívások elé állította Magyarországot, és így kerületünket is. Ám ez a négy hónap azt is megmutatta, hogy közösen, együtt, összefogva mi mindenre vagyunk képesek.

Az elmúlt időszak legfontosabb lépéseinek részletezése, a teljesség igénye nélkül.

• A polgármesteri rendeletekkel és utasításokkal egészségügyi, nevelési, szociális és kulturális intézményeinket – a fertőzésveszély csökkentése érdekében – új működési modellre állítottuk át.
• Napról-napra, folyamatosan tájékoztattuk Rákosmente lakóit a meghozott intézkedésekről, illetve az aktuális eseményekről. Hetente részletesen beszámoltunk az idősekkel kapcsolatos önkormányzati és intézményi feladatellátásról.
• A járványhelyzet alatt a Holdsugár Gondozási Központ 12 lelkiismeretes gondozónője a vezető gondozó irányításával - házi segítségnyújtás keretében – gondoskodott azokról a kerületi időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátását saját erőből egészségügyi állapotuk miatt nem tudták megoldani.
• Megszerveztük a rászoruló idősek kedvezményes ebédjének kiszállítását, bevásárlását és gyógyszerkiváltását is. Az emelt létszámmal működő csapat több, mint 20 000 adag ebédet szállított ki az elmúlt hónapokban, a kiszállítás költségét Rákosmente Önkormányzata vállalta magára.
• A Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai hétről hétre több száz telefonos és online kapcsolatfelvétel keretében támogatták a hozzájuk fordulókat.
• A veszélyhelyzet idején a lakókörnyezet higiéniai megtartásában és a háztartási tevékenységben való közreműködések száma meghaladta az 1700 alkalmat, gondozási-ápolási feladatokat közel 7000 alkalommal láttak el. A családsegítők, asszisztensek és terápiás munkatársak együttműködésével több, mint 1000 alkalommal segítették a rákosmenti idősek és rászorulók bevásárlását, gyógyszerkiváltását és csekkfeladását.
• Rákosmente Önkormányzatának munkatársai is folyamatosan azon dolgoztak, hogy a segítségre szoruló idős polgártársaink mindennapjait megkönnyítsék. Kollégáink az elmúlt hónapokban közel 3000 telefonhívást fogadtak a kerületi szépkorúaktól, a beérkező kérések elsődlegesen élelmiszervásárlásra, gyógyszerkiváltásra, csekkbefizetésre, valamint levélfeladásra irányultak. Emellett kollégáink a felajánlott adományok kiszállításáról is gondoskodtak.
• Külön költségvetési sort hoztunk létre a koronavírus elleni küzdelem jegyében, ahol a felajánlásokból 27 millió forint gyűlt össze. Köszönjük minden adakozónak!
• Sikeresen elláttuk a közintézményeket és az orvosi rendelőket szükséges védőfelszerelésekkel, tisztítószerekkel. Ezúton is köszönjük a nagylelkű felajánlásokat a helyi vietnámi és kínai közösségnek, a Magyar-Kínai Evangélikus Egyháznak!
• Minden 65. életévét betöltött kerületi lakost védőmaszkkal láttunk el, közel 19 000 db szájmaszk kerül kiszállításra Rákosmente Önkormányzata, valamint a nagylelkű felajánlások jóvoltából.
• A járványügyi veszélyhelyzet időszakában fokozottan fertőtlenítettük a város közösségi tereit, utcáit.
• A koronavírus-járvány helyi gazdaságot érintő hatásainak enyhítése érdekében a kerületi mikro-, kis- és középvállalkozásokat, egyéni vállalkozókat, valamint az önkormányzati tulajdonban álló helyiségek bérlőit és a közterületek használóit gazdasági tárgyú könnyítésekkel, illetve szolgáltatásnyújtással segítettük.
• Ügyfélszolgálati számot létesítettünk (06/1 253-3360 és 06/20 548-0811), amelyeken munkatársaink rendelkezésére álltak mindazoknak, akik koruk, élethelyzetük okán, illetve a koronavírussal összefüggésben segítségre szorultak.
• Köszönetünket szeretnénk kifejezni mindazoknak a cégeknek és szervezeteknek, akik segítettek e küzdelemben, többek között a Rákosmenti Adományház Egyesületnek, a Pálya Vendéglőnek, a Vöröskereszt XVII. kerületi szervezetének, a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek, a kerületi áruházaknak és pékségeknek, a Rauch Hungária Kft.-nek, a Rákosmente Kft.-nek és sok-sok civil segítőnek.

Végezetül még egyszer szeretnék köszönetet mondani mindenkinek az odaadó és fáradhatatlan munkavégzésért, mellyel hozzájárultak ahhoz, hogy hétről-hétre minden segítségre szoruló rákosmenti polgár megfelelő támogatást és segítséget kapjon a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben is!

Forrás: Horváth Tamás polgármester Facebook oldala


Vissza
Naptár
2020 december
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31