Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Kiemelkedően magas a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont támogatottsága

2021. február 19.   |   MédiatárMédiatár

Két héttel ezelőtt már közzétettünk pár izgalmas tényt a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont közvélemény-kutatásának eredményeiről. Most bemutatjuk a többi adatot.

Rákosmente Önkormányzata megbízásából készített kutatásban 1000 fő, tizennyolcadik életévét betöltött, véletlenszerűen kiválasztott rákosmenti lakó vett részt. Az 1000 válaszadó kiválasztása a közvélemény-kutatások során elfogadott módon és rendszeresen használt véletlen mintavétel módszerével történt. A népességarányokat figyelembe véve, véletlenszerűen kiválasztott kiindulópontokról elindulva az úgynevezett Leslie Kish-kulcs alkalmazásával történt a válaszadók végleges kiválasztása.

A reprezentatív minta alapján, személyesen felvett közvélemény-kutatásból többek között kiderül, hogy a beruházás mekkora támogatottságot élvez.

A felmérés során különböző állításokkal kapcsolatban is kifejezték egyetértésüket, vagy egyet nem értésüket a kerületi válaszadók. „A sportközpont beruházásának megvalósulása lehetőséget teremt a szabadidő hasznos eltöltésére, egészségünk megőrzésére” állítással a legtöbben egyetértenek (59%), vagy részben egyetértenek (19%). „A kerület lakóinak szüksége van egy olyan színvonalú létesítményre, mint a sportközpont” állítással szintén a legtöbben egyetértenek (58%), vagy részben egyetértenek (16%).

Hasonlóan alakulnak a válaszok a sportközpont támogatottságánál is. „A sportközpont megépítése nemcsak a kerületben élők, hanem Budapest és az agglomeráció számára is szükséges” állítással szintén a legtöbben egyetértenek (54%), vagy részben egyetértenek (20%).

A valós véleményfelmérés érdekében a Kutatópont Kft. a megrendelő Önkormányzat kérésére negatív állítást is feltett a kérdőívben. „A sportközpont megépítésére nincs igény, ezért felesleges a beruházás” állítással a legtöbben nem értenek egyet (52%), vagy részben egyetértenek (13%).

A kerületi lakosok többsége egyetért azzal, hogy a központ lehetőséget teremt majd a szabadidő hasznos eltöltésére (59%), akárcsak azzal, hogy a kerület lakosainak szüksége van egy ilyen színvonalú létesítményre (58%), aminek megépítése nemcsak a kerületben élők, hanem Budapest és az agglomeráció számára is szükséges (54%).

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a kerületben élők igényei egyértelműen azt tükrözik, hogy Rákosmente lakosainak szükségük van egy korszerű, fedett közösségi térre. A kerületi lakosok inkább kulturális és oktatási rendezvényeket (74%), vagy közösségi és egyéb rendezvényeket (65%) látogatnának elsősorban. A sportot kevesebben, de még mindig jelentős mértékben (54%) választanák. A konkrét lehetőségek közül legtöbben közösségi vásárokon vennének részt (55%), koncertekre (52%), vagy kiállításokra (49%) mennének el.

Csupán a válaszadók 19 százaléka mondta azt, hogy nem élne semmilyen lehetőséggel a központ kínálatából. Vélhetően arról van szó, hogy az embereknek különböző elképzeléseik vannak arról, hogy pontosan milyen szolgáltatást vennének igénybe, de 81 százalékuk (azaz tízből 8 fő) valamilyen szolgáltatást mindenképpen igénybe venne.

Megvizsgálva azoknak a kitöltőknek az adatait, akik tervezik a központ szolgáltatásait használni, hasonló eredményeket kaptunk. Kor tekintetében a sport, a kulturális és a közösségi rendezvényeket egyaránt a fiatal felnőttek támogatják legtöbben (sport: 67%, kultúra: 85%, közösségi: 68%), az idősek legkevésbé (sport: 31%, kultúra: 63 százalék, közösségi: 62 százalék). Végzettség tekintetében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők jelezték leginkább, hogy részt vennének a központ eseményein (sport: 62%, kulturális: 82%, közösségi: 70%), a maximum 8 általános évfolyamot végzettek a legkevésbé (sport: 39%, kulturális: 6%, közösségi: 56%). Nemek tekintetében csak a sportnál mutatkozik lényeges eltérés (férfiak: 62%, nők: 47%).

Összességében tehát nemtől, kortól, iskolai végzettségtől függetlenül nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. A kerületi lakosság körében kiemelkedően magas a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont támogatottsága, és kiemelkedően sokan tervezik is használni az általa nyújtott lehetőségeket a jövőben.


Vissza
Naptár
2021 július
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31