Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

A kóbor macskák túlszaporodásának megakadályozása érdekében nagyszabású akciót indít Rákosmente Önkormányzata és a Noé Állatotthon Alapítvány

2019. március 5.

Humánus és hatékony megoldás az Állatbarát Rákosmente Koncepció következő lépéseként

Minden rákosmenti polgár találkozott már lakókörnyezetében kóbor, gazdátlan macskákkal. Ezek az állatok is kedves, szerethető jószágok, azonban oltások nélkül számos betegséget terjeszthetnek, túlszaporodásuk pedig nem csupán az ember számára, de saját fajtársaiknak is folyamatos egészségügyi kockázatot jelent. A problémát felismerve, Rákosmente önkormányzata humánus, ugyanakkor hatékony akcióra szánta magát, összefogva a Noé Állatotthon Alapítvánnyal.

Lakossági bejelentések és a Noé Állatotthon Alapítvány felmérése szerint mintegy 150-200 ivaros kóbor macska él jelenleg Rákosmentén. Az állatok kisebb, 15-20 fős kolóniákban élnek kerületszerte, a problémában a lakótelepek és a kertvárosok egyaránt érintettek, megoldásához széles körű összefogás szükséges. Az akció 2019 év elején, még a koratavaszi ivarzás előtt kezdődik, hogy megakadályozhassuk az újabb, robbanásszerű szaporulatot.

A beérkezett bejelentések alapján akcióterv készült a macska kolóniák beazonosítása, szakszerű és humánus befogására, ivartalanítására, megjelölésére, majd visszahelyezésükre eredeti környezetükbe. A macskák fájdalom - és sérülésmentes begyűjtését és elszállítását a részt vevő állatorvosi rendelőbe hivatásos állatbefogó végzi. A befogott állatok ivartalanítását és tartós megjelölésüket - a későbbiekben ivartalanított macskaként történő azonosításuk érdekében - a XVII. kerületi Babóca Állatorvosi Rendelőintézet orvosai végzik. Az állatorvosi rendelőben a NOÉ Állatotthon Alapítvány elkülönített karantén részt alakít ki, ahol az állatok rövid megfigyelésen esnek át és a műtét után a lábadozás első időszakát biztonságban tölthetik el.

Forródrótos email címet hoztunk létre, melyen egyrészről a lakosságnak lehetősége van bejelenteni az általuk ismert elvadult, gazdátlan macska csapatokat, másrészről feltehetik a felmerülő kérdéseiket az akcióval kapcsolatban. Email címünk: kobormacska@rakosmente.hu.

Kérjük Rákosmente macskatartóit, tulajdonosait, hogy saját állataikat az érintett időszakban helyezzék biztonságba, gondoskodjanak elkóborlásuk megakadályozásáról a vonatkozó állatvédelmi törvény előírásai szerint. Annak érdekében, hogy a gazdás macskák véletlenül se kerüljenek be a programba, gondoskodjanak az állat mikrochippel történő megjelöléséről. A megjelölést bármelyik állatorvosi rendelőintézetben kérhetik.

Az akció 2019. március második felében veszi kezdetét és várhatóan 2019. május végéig tart.

Bízunk benne, hogy a Rákosmentén elsőként indított, példaértékű kezdeményezésünk találkozik az állatbarátok aktív támogatásával, egyúttal újabb, jelentős lépés az élhetőbb, egészségesebb, biztonságosabb környezet kialakítása érdekében!


Vissza
Naptár
2019 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31