Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

1848 hőseire emlékezett Rákosmente

2017. március 16.   |   MédiatárMédiatár
Március 15-én Rákosmente Önkormányzata az 513. honvédsíroknál tartott koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 169. évfordulóján, melyen részt vett Dunai Mónika és Szilágyi György országgyűlési képviselő, Riz Levente polgármester, Horváth Tamás és Fohsz Tivadar alpolgármesterek, az erdélyi Gyergyószentmiklós testvérvárosi küldöttség, Nagy Zoltán polgármester vezetésével, a kárpátaljai Csonkapapi község testvérvárosi küldöttsége, Kiss Pál polgármester vezetésével, valamint Rákosmente önkormányzati képviselői. Közreműködött a Missio Cantorum Vegyeskar Bartal Lajos vezényletével, a Rázene Városi Fúvózenekar Dely Csaba és R. Szabó István vezényletével, Dely Tercia gyergyói katonadalokat énekelt. Az emlékműnél a Wysocky légió és a kerületi cserkészek álltak díszőrséget.

Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49- es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt.

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere ünnepi beszédét így kezdte: „Hajdani Magyarország és a mai Románia leghidegebb vidékéről, Gyergyóból hozom, meleg lelkű székely testvéreim, együtt érző üdvözletét. E jeles napon, alázattal, de emelt fővel jelenthetem, hogy mi, ott, Erdély keleti gyepűjén, továbbra is védők vagyunk a végeken. Nyelvünk, hitünk, szokásvilágunk őrei, megtartói, továbbadói. Sokan vagyunk, akik forradalmárainkat hősöknek tartjuk, mert történelmünk a bizonyosság arra, hogy egy nép hősiessége nem föltétlenül a győzelemhez kötődik. Az utókor azokra emlékezik szívesen, azokra büszke, azok közül választ példaképet, akik egyenes gerinccel éltek vagy haltak, és nem azokra, akik idegeneknek behódolva, görnyedt háttal szolgáltak. Az ő példájuk lelkesített minket is, amikor március 10-én, a székely szabadság napján Marosvásárhelyre vonultunk, emlékeztetni az elnyomó hatalmasságokat, hogy ősi jogainkat, székely méltóságunkat visszaszerezni, az önrendelkezést kivívni készek vagyunk. Elődeink nagyon is megbecsülték 1848 emlékezetét. Nekünk is ugyan ezt kell tennünk, hiszen belőle tanulhatjuk meg életre váltani a szabadságot, az emberhez méltó, teljes életet. Azonban annak is tudatában kell lennünk, hogy a szabadság csak lehetőség, nem örökkévaló, nap-nap után, újra meg újra meg kell küzdeni érte.”
A megemlékezés végeztével az emlékműnél a jelenlévők elhelyezték a tisztelet és a hála virágait.

Vissza
Naptár
2018 április
H K Sz Cs P Sz V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30