Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Civil kezdeményezés, pártok feletti egyetértés - Makovecz Imre által tervezett templom épül Rákosmentén

2017. január 16.   |   MédiatárMédiatár
Budapest első Makovecz Imre által tervezett temploma Rákosmentén épül. December 23-án döntött a magyar kormány a Makovecz Imre építész hátrahagyott életművének gondozását ellátó Makovecz Alapról, és egyes, a mester által tervezett épületek felújításának vagy megépítésének finanszírozásáról.

Kezdeményezésünkre a kabinet úgy határozott, hogy 520 millió forint támogatást kíván biztosítani az első budapesti, Makovecz Imre által saját kezűleg tervezett templom megvalósítására, amely Rákoskerten, a Tiszaörs utcában épül meg.
Köztudott, hogy a Makovecz Imre által megálmodott templomok közül számos felépült Magyarországon és külföldön, de a fővárosban eddig nincs megvalósult Makovecz-templomterv.

Rákosmente Budapest 90 ezres lélekszámú kerülete, amelyen belül Rákoskert városrész jelenleg nem rendelkezik templommal. Régi vágyukat kívánták teljesíteni a helyi polgárok, amikor az ezredfordulón templomépítő alapítványt hoztak létre. Az alapítvány tagjai kezdetben ökumenikus, később református templom építését tűzték ki célul, a helyi református közösséggel együttműködésben.

Rákosmente Önkormányzata, kérésüket teljesítve, térítésmentesen telket biztosított erre a célra és elfogadta a templom elhelyezését lehetővé tevő szabályozási tervet. Az alapítvány kurátorai Makovecz Imrét kérték fel a templom terveinek elkészítésére, aki a terveket ingyenesen elkészítette. A templom alapkő-letételére 2009 augusztus 23-án került sor, amely eseményen a mester személyesen részt vett.
2013-ban az építtető Budapest-Rákoscsabai Református Egyházközség megkapta a templomra a jogerős építési engedélyt, az altemplomhoz a kiviteli terv is elkészült, az építkezés megkezdésére azonban a szükséges anyagi források hiánya miatt eddig nem kerülhetett sor.
A templom mintegy 800 nm-es alapterületű templomtérrel, hitéleti közösségi helyiségekkel, urnatemetésre alkalmas altemplommal, lelkészi lakással, harang-toronnyal rendelkező szakrális épület. Mivel magaslaton áll, városképi jelentősége is kiemelkedő.

Megépülésével egyrészt teljesül a helyi polgárok sok évtizedes lelki igénye, másrészt Budapest és XVII. kerülete, Rákosmente gyarapodik egy idegenforgalmi szempontból is jelentős Makovecz-alkotással, a mester életműve pedig kiegészül az egyik utolsó hiányzó darabjával, egy fővárosi templommal.

Forrás: Riz Levente polgármester facebook oldala

Vissza
Naptár
2018 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31