Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Bokrétaavató ünnepséget tartottak a Rákosmenti Sport- és Rendezvénycsarnokban

2020. szeptember 15.   |   MédiatárMédiatár

Rákosmente Önkormányzata 2020. szeptember 15-én bokrétaavató ünnepséget szervezett abból az alkalomból, hogy a Rákosmenti Sport- és Rendezvénycsarnok szerkezetkész épülete elérte legmagasabb pontját. Az ünnepségen beszédet mondott Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere, Sárfalvi Péter helyettes államtitkár és Dunai Mónika országgyűlési képviselő.

A bokrétaavató ünnepség keretében daruval emelték a helyére az utolsó – 14 méteres magasságban található – 6 méter hosszú acélszerkezeti elemet, amelyre nemzeti színű szalagokkal díszített bokrétát helyeztek el. Az ünnepségen megjelentek az építkezésben, a kivitelezésben részt vevő cégek – a ZÁÉV, az Épkar, a BMSK és az Óbuda Építész Stúdió – vezetői és képviselői is.

Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere beszédében emlékeztetett rá, hogy a sport- és rendezvénycsarnok megépítésével a kerületben élők több évtizedes álma válik valóra. Több mint negyedszázada várja Rákosmente közössége ennek az álomnak a beteljesítését úgy, hogy közben városunk folyamatosan növekszik és gyarapszik, közel 90.000-en élünk itt, a XVII. kerületben. Egyre több a fiatal, többgyermekes család a kerületben, s bár folyamatosan fejlesztjük, bővítjük a sportolásra, a szabadidő aktív eltöltésére alkalmas tereket, az egészségmegőrzés megkoronázása lehet majd a sport- és rendezvénycsarnok átadása. A jövő őszre elkészülő komplexum nemcsak a helyi, hanem a régió sportéletének is a központja lehet, egyúttal a nagyobb közösségi rendezvényeknek is helyet biztosíthat. A tervezés különlegessége, hogy a csarnok közvetlenül csatlakozik a Rákos-patak menti kerékpárúthoz és az újjászületett Népkerthez, így alkot egységes egészet a környezetével. Itt egy, a fővárosban is egyedülállónak tekinthető zöldövezeti koncepciót valósítunk meg, s ezáltal hosszú távú maradandó értéket hozunk létre mind Rákosmente, mind pedig egész Budapest számára – tette hozzá a városvezető.

Horváth Tamás elmondta, hogy a kerület képviselői és polgárai részéről számtalan alkalommal vetődött fel, miként tudnának méltóképpen adózni a néhai polgármester, a csarnok ötletgazdája, Riz Levente emlékének. A városvezető ezért kezdeményezte, hogy Rákosmente Képviselő-testülete a komplexumot „a városért és lakóiért haláláig fáradhatatlanul dolgozó polgármesterünkről”, Riz Leventéről nevezze el. A testület erről a következő, szeptember 17-i ülésén dönt.

Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta: a kormány célja, hogy minél többen és rendszeresen sportoljanak az országban, amihez biztosítani kell az infrastrukturális lehetőségeket. Mint mondta, büszkék lehetünk arra, hogy országszerte egyre több ilyen színvonalas sportlétesítmény épül, ahová nemcsak az élsportolók, a szabadidős sportolók, a sportszakemberek, hanem a szurkolók is szívesen járnak. Az államtitkár biztos benne, hogy a rákosmenti sportkomplexum is ilyen népszerű lesz, ahol sok sportág megtalálja a helyét, sok sportág képviselője fog majd itt gyakorolni. Hiánypótló a beruházás, a rákosmenti csarnok egy igazi közösségi tér lesz, ahol mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb mozgásformát és a legjobb kikapcsolódási lehetőséget – emelte ki. A helyettes államtitkár is megemlékezett az ötletgazda Riz Leventéről, „nélküle nem állhatnánk és nem ünnepelhetnénk itt”. Találkozunk egy év múlva itt, az avatóünnepségen – zárta beszédét.

Dunai Mónika országgyűlési képviselő beszédében felidézte a beruházás legfontosabb mérföldköveit. Emlékeztetett rá, hogy Rákosmentén pár hónap alatt már a második jelentős épületnél – korábban, júniusban a rákoskerti Makovecz-templomnál, most pedig a sportcsarnoknál – tartunk bokrétaavató ünnepséget. Ezzel több évszázados hagyományt követve rójuk le tiszteletünket mindazok előtt, akik részt vettek az építkezésben, annak megálmodásától kezdve, a tervezésen át, a kivitelezésig – tette hozzá. Köszönetet mondott Magyarország kormányának, amely a fejlesztés költségeit biztosította.

A sport- és rendezvénycsarnok egyszerre lesz alkalmas mind a versenysport, mind pedig a tömegsport, valamint egyéb rendezvények, kongresszusok, kiállítások, koncertek befogadására. A tervezett küzdőtér többek között kézilabda, kosárlabda, röplabda, futsal – palánkos labdarúgás, teremhoki (floor-ball), tollaslabda, asztalitenisz, ritmikus gimnasztika, birkózás, cselgáncs, karate, ökölvívás, súlyemelés, torna (női-férfi), vívás hazai és nemzetközi versenyeinek lebonyolítását teszi lehetővé. A csarnok különlegességeként a földszinti „mászóterem”, ahol boulder és alpin falak is helyet kapnak. Mindezen felül egy 1700 m2-es fittnestermet is kialakítanak. A létesítmény jellegéből adódóan egyfajta kulturális, közösségi centrumként is funkcionál majd, amely kapcsolódni képes fővárosi, vagy akár országos eseményekhez is. Ehhez 1500 ülőhellyel rendelkező részben fix, részben mobil lelátó áll rendelkezésre.

Rákosmente Önkormányzata mindig is nagy hangsúlyt helyezett a kertvárosias jelleg erősítésére, az egészséges, sportos életmód népszerűsítésére, a sport- és rendezvénycsarnok megépítésével maradandó és megőrzendő értéket kíván teremteni. Magyarország Kormánya kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánította a fejlesztést, amelyhez 100 százalékos állami támogatást nyújtott.


Vissza
Naptár
2021 július
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31