Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Jótékonysági koncert a szíriai keresztény gyermekekért

2018. december 17.   |   MédiatárMédiatár

„hordozzuk egymás terhét, így teljesítjük Krisztus törvényét…” (Szent Pál)

A Szent Kereszt Plébánia és a Rotunda Kórus Alapítvány szervezésében, Ujházi Lóránd plébániai kormányzó és Tóthné Mózer Annamária hívó szavára számos rákosmenti kórus fogott össze, hogy egy jótékonysági koncert bevételével segítsék a szíriai keresztény gyermekeket. Rákosmente keresztény hívei 2018. december 15-én zsúfolásig megtöltötték a Szent Pál-templomot, hogy adományaik révén a szíriai gyermekek is kaphassanak karácsonyi ajándékot. Az est fővédnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Riz Levente polgármester, a koncertet a Washingtoni Magyar Ház támogatta.

Horváth Tamás alpolgármester köszöntőjében kiemelte, az évek óta tartó háború közel 6 millió szíriait üldözött el hazájából, ahol egykor teljes harmóniában éltek egymással a különféle vallású emberek. Ma fegyverek árnyékában töltik mndennapjaikat a családok, vallásra, nemre és korra való tekintet nélkül, hangzott el. Gyermekek nőnek fel úgy, hogy nem ismerik a béke nyújtotta biztonságot, jólétet. Szíriában a háború ellenére is jelentős keresztény közösség él. A magyar kormány évek óta támogatja a szír keresztényeket helyben maradásuk és hazatérésük elősegítése érdekében. Rákosmente katolikus közössége az adománygyűjtéssel – „hordozzuk egymás terhét, így teljesítjük Krisztus törvényét” – a keresztény közösség testvéri szolidaritását szeretné erősíteni, hangsúlyozta az alpolgármester.

Ujházi Lóránd atya elmondta, a magyar katolikus püspöki konferencia minden évben gyűjtést szervez a közel keleti, illetve az afrikai keresztény közösségek megsegítésére. Mi azt szerettük volna, hogy egy közvetlen, közösségtől közösségig terjedő segítség valósuljon meg. Ezt a célt szolgálja a mostani jótékonysági hangverseny. Egy meghatározott szíriai keresztény közösségnek adunk segítséget. Jól tudom, sokkal nagyobb nemzetközi összefogásra lenne szükségük ezeknek a gyerekeknek, ezeknek a közösségeknek, de számukra minden segítség nagyon fontos. Itt szeretném megemlíteni, hogy a Washingtoni Magyar Ház 1000 dollárral segíti a kezdeményezésünket, fogalmazott Lóránd atya.

Hanna Ghoneim, a Szír Melkita Egyház vikáriusa a koncert előtt mondott köszönetet mindazoknak, akik megszervezték ezt az estét a szíriai gyermekek megsegítésére, a közreműködőknek, Erdő Péternek és Riz Leventének, a jelen lévő adományozóknak, miközben megdöbbentő fotókat láthattunk a megmaradt szír katolikus közösség életéről, az összeomlott templomokról, iskolákról, az árván maradt gyerekeket.

A Jótékonysági hangversenyen fellépett a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola Mezzoforte Kórusa, Tutti Al Fine Kórusa és Csengőzenekara, a Rákosligeti Tavasz Nőikar és Harmónia Nőikar, a Missió Cantorum Vegyeskar, a Vigyázó Sándor Művelődési Ház Liszt Ferenc Vegyes Kórusa, a Rákoskeresztőri Katolikus Kórus, a Rotunda Énekegyüttes, valamint Balogh Lázár orgonaművész.

A világ országaiban havonta több mint 300 keresztényt gyilkolnak meg Krisztus-hitéért, több mint 200 templomot és keresztény műemléket pusztítanak el, és közel 800 erőszakos cselekményt követnek el hívő emberek ellen.


Vissza
Naptár
2019 november
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30