Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Jelentős közjóléti fejlesztés Rákosmentén – átadták a Helikopter-lakópark melletti városi kiserdőt

2019. szeptember 10.   |   MédiatárMédiatár
Rákosmente Önkormányzata és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésének köszönhetően jelentős közjóléti fejlesztés történt a XVII. kerület, Helikopter lakópark és a X. kerület (köztemető) közötti állami tulajdonú erdő területén.  Horváth Tamás alpolgármester 2019. szeptember 10-én ünnepélyes keretek között adta át Rákoshegyen az újonnan kialakított városi „kiserdőt”. A városvezető kiemelte, hogy Rákosmente Önkormányzata egy olyan erdei közösségi teret szeretett volna létrehozni, ahol a családok, barátok kikapcsolódhatnak, akár bográcsozás, szalonnasütés, vagy sportolás közben. Horváth Tamás hozzátette, a közel 30 milliós beruházás önkormányzati forrásból és a HungaroControl Zrt. támogatásával valósult meg.  Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészet erdészetvezetője arról beszélt, hogy a parkerdei fejlesztések leginkább a helyi lakosság érdekeit szolgálják és hangsúlyozta, a Budapesti Erdészet és a kerületek együttműködésében már számos ilyen beruházás jött létre. Gadó György Pál erdőmérnök, természetvédő beszédében elmondta, a tanösvény közös munka gyümölcseként valósult meg, valamint kiemelte a helyszínen jelenlévő Sinkó György maratoni futó és „Csonti” Kiss Zoltán maratonista eredményeit, kiknek teljesítményeiről az ösvényen elhelyezett táblák is tájékoztatást adnak. Ezt követően a Magyar Tartalékosok Szövetségének hagyományőrzői korhű ruhában és felszerelésekkel, 3 díszlövéssel tisztelegtek az itt elesett hősi halottak emléke előtt. Az eseményen részt vettek Fohsz Tivadar alpolgármester, Rózsahegyi Péter és Szabó Tiborné önkormányzati képviselők.

A fejlesztés többek között magába foglalt egy 4,8 km hosszú futókört, két rekreációs tevékenységre szolgáló tisztást és egy 15 állomásból álló tanösvényt, melynek 3 állomása az Attila védelmi vonalaknak állít emléket – mely fővárosi viszonylatban is egyedülálló. Különlegessége abban rejlik, hogy az erdőben több helyen fellelhetők a védelmi vonal maradványai, valamint igen heves hadi tevékenységek keretében itt, a helyszínen törték át a szovjet csapatok Budapest védelmi vonalát. A tanösvény hiánypótló ismeretek átadásával elősegíti, hogy az idelátogatók megismerkedhessenek közvetlen környezetük élővilágával és történelmi múltjával, valamint kegyeleti helyként emléket állít a védelmi vonal II. világháborús hősi halottainak. A tanösvény többi 12 állomása az erdő és a mellette lévő köztemető élővilágát, Pest XVIII.-XX. századi határköveit és a szomszédos 301-es parcellát mutatja be.

Rákosmente Önkormányzata közterületi fejlesztéseivel is szeretne hozzájárulni az itt élők életminőségének javításához, az identitás kialakításához, illetve megőrzéséhez, továbbá a helyi vonzerő növeléséhez. Mindezt szem előtt tartva az erdőbe messzebbről érkezők, vagy a hétvégi szabadtéri főzéshez, sütéshez gazdagon felszerelkezők részére egy megfelelő méretű és elhelyezkedésű parkolót is kialakítottak. Emellett két tisztást is létesítettek, ahol tűzrakókat, padokat, asztalokat, fedett letelepedő helyeket hoztak létre az élvezetes és tartalmas közösségi használat céljából.
  
Kerületünkben kiemelkedően sokan választják a futást rendszeres testmozgásukként, így a számukra kialakított futókör mentén a tájékozódást a fákra felfestett jelek, valamint információs táblák segítik. Az út elején a bemelegítéshez, valamint a nyújtáshoz, erősítéshez jól használható szabadtéri kondieszközök is kihelyezésre kerültek. 

A környékbeli lakosok rekreációjában hatalmas szerepet kaphat az erdő, ami így akár a napi fél-1 órás feltöltődésen túl a hétvégi egész napos időtöltésre is alkalmassá válhat. Egy élő testi-szellemi feltöltődést szolgáló parkerdő készült el Rákosmentén.

További információkat a városi kiserdővel kapcsolatban megtalálhatnak a Pilisi Parkerdő Zrt. hivatalos honlapján:

Vissza
Naptár
2020 február
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29