Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Bokrétaavató ünnepség a rákoskerti Makovecz-templomban

2020. június 22.   |   MédiatárMédiatár

A rákoskerti Mennybemenetel Templom a 2009. augusztus 23-i alapkőletétel, valamint a 2019-es munkálatok megkezdését követően mostanra érte el legmagasabb pontját, melyet június 22-én az épület régi hagyományok szerinti felavatásával köszöntött a városvezetés, a gyülekezet tagjai, a kivitelezésért felelős szervezetek, illetve a rákoskertiek közössége.

A bokrétaavató rendezvényt Dr. Füzesi Zoltán a Budapest-Rákoscsabai Református Egyházközség vezető lelkésze nyitotta meg rövid imádsággal, majd megáldotta a létesítményt.

Dunai Mónika beszédében kiemelte, az építkezés jelentős állami és önkormányzati segítséggel 2019 tavaszán kezdődhetett meg. Az azóta eltelt időszakban végzett munkálatok mára a szerkezetkész állapotot tükrözik, tette hozzá Rákosmente országgyűlési képviselője, ennek megünneplésére, hagyományosan bokrétaünnepséget szokás tartani. Végezetül megköszönte a munkálatokban résztvevők lelkiismeretes munkáját.

Horváth Tamás Rákosmente polgármestere köszöntőjében emlékeztetett, talán azért kellett ezt a hosszú utat végigjárni, hogy bizonyítsa a közösség összetartó erejét. A mai bokrétaavató ünnepségen megtapasztalhatjuk ezt az egymást segítő hitet és erőt.

Az ünnepi esemény zárásaként Makovecz Imréné Szabó Mariannt a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a templom tervezőjének özvegye, Dr. Füzesi Zoltán a Budapest-Rákoscsabai Református Egyházközség vezető lelkésze, Dunai Mónika országgyűlési képviselő, illetve Horváth Tamás polgármester a hagyományoknak megfelelően az épület legmagasabb pontjára elhelyezett bokrétakoszorúval avatta fel a szerkezetkész épületet.

A templom 200 fő befogadására lesz alkalmas, a torony 37, a kupola 20 méter magas lesz. Jellegzetes motívumként jelennek meg a torony két oldalán megvalósuló épületszárnyak. A szárnyakkal díszített torony az iránytű jellegű Kálvin-csillaggal a menny felé szeretne utat mutatni, ezért a Mennybemenetel Templom nevet kapta az épület.
Mivel az építmény magaslaton áll, városképi jelentősége is kiemelkedő.
Megépülésével egyrészt teljesül a helyi polgárok sok évtizedes lelki igénye, másrészt Budapest és XVII. kerülete, Rákosmente gyarapodik egy idegenforgalmi szempontból is jelentős Makovecz-alkotással, a mester életműve pedig kiegészül az egyik utolsó hiányzó darabjával, a tervei alapján megvalósuló budapesti templommal.
A bokrétaavató rendezvényt megtisztelte jelenlétével Makovecz Pál, a tervező fia és a Makovecz Alapítvány elnöke, dr. Füzesi Péter és dr. Bakos András alpolgármesterek, valamint Hatvani Zoltán és Timmel Ede önkormányzati képviselők.


Vissza
Naptár
2021 január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31