Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Civil tudomány projekt indul a Rákos-patak mentén – megtartották az első műhelymunka találkozót

2020. január 16.   |   MédiatárMédiatár
Január 15-én a Vigyázó Sándor Művelődési Központ színháztermében tartották meg az első műhelymunka találkozót a Rákos-patak mentén induló civil tudomány projekt kapcsán. A programot a ZÖLD XVII Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Városfejlesztési Egyesület koordinálja, melyet a Magyar Biodiverzitás-kutató Társasággal együttműködve valósít meg. A projekt egy későbbi Rákos-patak ökológiai revitalizációt megelőző felmérésekre adhat lehetőséget a helyi érintettek bevonásával, közreműködésével. A munkaterv nemzetközi háttérrel rendelkezik, az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja és a Horizont 2020 MICS rövidítésű projekt keretében valósul meg. 

Dr. Bakos András alpolgármester köszöntőjében elmondta, a Duna egyik legjelentősebb bal parti vízfolyása, a Rákos-patak értékei évszázadok óta gazdagítják környezetének lakóit. Kiemelte, napjainkban ez a természeti kincs zöldterületi szakaszaival, sajátos flórájával és faunájával, jó levegőjével teremt kiváló környezetet sport és szabadidős tevékenységek végzésére, kikapcsolódásra. 

Az alpolgármester továbbá elmondta, Riz Levente néhai polgármester kezdeményezésére 2015-ben elindult a Rákos-patak menti kerékpárút koncepciójának tervezése, előkészítése. A bicikliút Fővárosi szakaszainak megvalósítására 2016-ban elnyert Európai Uniós támogatásból indult el a projekt tervezése, jelenleg a terület tulajdoni viszonyainak rendezése, a patakmeder és a kerékpárúthoz szükséges ingatlanok kisajátítása zajlik, ezt követően indulhat el a kivitelezés, reményeink szerint 2022-ben átadható lesz a kerékpárút Budapest határáig – fogalmazott a vezető. Hozzátette, ezen koncepcióalkotással összefüggésben elkészült a Rákos-patak és környezetének revitalizációja című döntéselőkészítő tanulmány, majd ezen dokumentum bázisán 2017-ben a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Rákos-patak revitalizációjának megvalósíthatósági tanulmányát és mestertervét. A projekt megvalósítása lesz a következő lépés, amelyet olyan egyeztetéseknek kell megelőznie, mint amilyen ez a mai alkalom is volt.
 
Természeti értékeink megőrzése, védelme, kiemelten fontos Rákosmente Önkormányzata számára, ezért támogatunk minden olyan tevékenységet, amely ezt segíti elő, mind tervezésben, mind megvalósításban- zárta gondolatait dr. Bakos András.

Az eseményen részt vett Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselő, környezetvédelmi tanácsnok.


Vissza
Naptár
2020 szeptember
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30