Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Elkezdődik a Ferihegyi úti szakrendelő bővítése, korszerűsítése

2021. január 2.   |   MédiatárMédiatár

Rákosmente Önkormányzata 2021. január 2-án sajtótájékoztatót tartott a kerületi szakorvosi rendelőintézet fejlesztésével kapcsolatban, melyen részt vett Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Horváth Tamás polgármester, Dr. Bakos András alpolgármester, Dr. Füzesi Péter alpolgármester, Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója és Dr. Fenke Ferenc főorvos, a szakrendelő vezetője. 

Horváth Tamás polgármester az eseményen bejelentette, hogy 2021-ben megkezdődik a Ferihegyi úti szakrendelő bővítése, korszerűsítése. A magyar kormány egy 2020. decemberi döntésével 4,3 milliárd forintot biztosított az épület felújítására, amelyhez Rákosmente Önkormányzata további 100 millió forinttal járul hozzá. 

A városvezetés kiemelt feladatának tekinti a kerületben élők egészségügyi alapellátásának, illetve a járóbeteg szakellátásnak a fejlesztését. Rákosmente Önkormányzata 2015-ben pályázati támogatással jelentős fejlesztést valósított meg az épületen 162 millió forint értékben. Ekkor elkészült az épület hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréje, valamint az épületet külső alumínium redőnyökkel látták el. 

2014-15-ben ugyancsak az Önkormányzat készítette el, majd a Képviselő-testület 2016 tavaszán elfogadta az épület bővítéséhez szükséges új szabályozási tervet. A szabályozási terv módosításán túl, a telekalakítás során 1248 m2 saját tulajdonú ingatlanrészt adott át az Önkormányzat a szakrendelő telkének szükséges növeléséhez a Magyar Állam részére. 

2017-ben, az Egészséges Budapest Program keretében Rákosmente 1,65 milliárd forintos állami támogatásban részesült a Ferihegyi úti járóbeteg-szakrendelő újjáépítésének, bővítésének, gyógyászati eszközcseréjének megvalósítására. 

„A szakorvosi rendelőt emeletráépítéssel képzeltük el bővíteni” – ismertette a polgármester –, „de a statikai, tartószerkezeti és épületdiagnosztikai vizsgálatok után az a döntés született, hogy a már meglévő épületet kell egy új szárnnyal bővíteni.” 

Az utóbbi terv mellett szólt az is, hogy az emeletráépítés során egy évre be kellett volna zárni a 90 ezer fős kerület szakrendelőjét, így azonban a szakrendelő folyamatos működése biztosított lesz. Az előkészületi munkák során megállapodás született, melynek során az Önkormányzat magára vállalta, az épültbővítés engedélyes és kiviteli terveinek elkészítését, finanszírozását. A tervek szerint a megújuló épületbe költözik a bőrgyógyászat, a tüdőszűrő, a tüdőgondozó, és új szolgáltatásként a gasztroenterológia. A plusz támogatással a kormány összesen 4,3 milliárd forintot, az önkormányzat további 100 millió forintot biztosít a szakrendelő fejlesztésére, így az idei évben megkezdődhet a szakrendelő felújítása. Jelenleg az építési engedélyes tervekre várunk, és amint megvan a közbeszerzés, indulhat a beruházás – ismertette a következő lépcsőfokokat Horváth Tamás a sajtótájékoztatón. 

Dunai Mónika országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy Rákosmente Önkormányzata, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és a magyar kormány alapos szakmai egyeztetésének, tárgyalásainak eredményeképpen az év elején megindulhat a szakrendelő bővítése. 

Dunai Mónika a közös egyeztetésekről úgy nyilatkozott, hogy ebben elengedhetetlen szerepet játszott a polgármester úr, az alpolgármesterek, az orvosigazgató úr, valamint az Egészséges Budapest program vezetői. 

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a miniszterelnök részére személyesen továbbította a rákosmenti polgárok igényét a szakrendelő bővítésével, felújításával kapcsolatban, aki a szakmai alapokon nyugvó koncepció támogatásról biztosította őt. Továbbá kiemelte, hogy a fejlesztésnek köszönhetően az itt élők egy nagyobb alapterületű, több egészségügyi szolgáltatást nyújtó, modern orvosi eszközökkel felszerelt szakrendelőt kapnak. 

Dr. Bodnár Attila főigazgató nagy lépésnek nevezte ezt a napot, úgy a Bajcsy Kórház, mint Rákosmente szempontjából, hiszen a több éves közös munka után 2021-ben megkezdődhet a Ferihegyi úti szakrendelő felújítása. Fontos cél volt, hogy az eddig négy telephelyen működő szakrendelő egy helyen fogadhassa a rákosmentieket. A felújított épületben kap helyet majd a tüdő- és bőrgyógyászat. Bővül a szakmai profil is a gasztroenterológiai szakrendeléssel, amelyre már régóta nagy igény van a kerületben. Az intézmény vezetőjeként ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz azért, hogy az építés ideje alatt is zavartalan legyen a betegellátás a Ferihegyi úti szakrendelőben.  

Dr. Fenke Ferenc, a szakrendelő főigazgatója köszönetet mondott az egészségügyben dolgozó kerületi kollégáknak, akik ebben a rendkívüli helyzetben, már közel 11 hónapja részt vesznek a betegellátásban: „Itt is meg szeretném köszönni Rákosmente polgárainak belénk fektetett bizalmat, hitet.” 

Beszédében kiemelte, hogy őt és a tervezésben résztvevő csapatot a tervezés során nem a múlt, a jelen, hanem a jövő motiválta, ennek érdekében azt szeretné elérni, hogy a felújított épületben minden szakrendelés egy helyen legyen.


Vissza
Naptár
2021 február
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28