Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

A Himnusz születésnapját ünnepelte Rákosmente

2019. január 20.   |   MédiatárMédiatár
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be nemzeti imánk, a Himnusz írását.
Rákosmente magyar kultúra napi ünnepi programja a Himnusz közös éneklésével kezdődött január 19-én a Vigyázó Sándor Művelődési Ház színháztermében. A rendezvényen jelen volt Rákosmente két testvérvárosának, Gyergyószentmiklósnak és Csonkapapinak küldöttsége Nagy Zoltán és Kiss Pál polgármesterek vezetésével, valamint Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Fohsz Tivadar és Horváth Tamás alpolgármesterek.
A magyar Himnusz születésnapján Dunai Mónika országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében kiemelte, elismerés illeti mindazokat, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy megőrizzük és továbbadjuk a magyar kultúrát, a magyar nyelvet. Fontos, hogy mi magyarok képesek legyünk magyar módon élni, magyar módon boldogulni. Megküzdve az új kihívásokkal értékeket tudunk teremteni, mert csak így válhat teljessé életünk. A magyar kultúra megőrzése és továbbadása mindannyiunk közös feladata. Rajtunk múlik, hogy megőrizzük-e anyanyelvünket, szép magyar szavainkat, népdalainkat, népszokásainkat. Rajtunk múlik, mire tanítjuk gyermekeinket, példát mutatunk-e tiszteletadásban, kulturált viselkedésben, őszinteségben, becsületességben, családunk, szülőhelyünk szeretetében.
A magyar kultúra napi ünnepség az autentikus magyar népzene és a jazz kölcsönös inspirációjával folytatódott. A gálaműsorban fellépő Szőke Nikoletta  és a Jazzical Trio fantasztikus zenészei, Káel Norbert (zongora), Lakatos Pecek András (nagybőgő) és Oláh Péter (dob) az est folyamán bebizonyították, a népzene és a jazz világában is egyformán otthonosan mozognak. A koncerten szebbnél szebb magyar népdalok hangoztak el Szőke Nikoletta előadásában, akit ismét az év énekesnőjének választott a jazzvilág. A Jazzical Trio interpretációjában a mindenki által jól ismert népdalok ezúttal izgalmas, átértelmezett ritmusban szólaltak meg, egy másik dimenzióba repítve közönségüket. A siker óriási volt.
Az ünnepi program állófogadással folytatódott, ahol testvérvárosunk, Gyergyószentmiklós polgármestere, Nagy Zoltán mondott pohárköszöntőt. „Kedves rákosmenti testvéreim! Engedjék meg, hogy a hajdani Magyarország egyik leghidegebb pontján élő gyergyói székelyek meleg üdvözletét tolmácsoljam önöknek. Minden egyes nap meg kell élnünk, és vállalni kell bátran azt a kultúrát, amit kaptunk megőrzésre, megtartásra és továbbadásra. Ha minden nap megéljük kultúránkat, akkor meg vagyok győződve, hogy nem teszünk mást, mint hogy hűek maradunk magunkhoz, hűek leszünk édesanyánkhoz, édesapánkhoz, szülőföldünkhöz, nemzetünkhöz.
Emelem poharam a magyar nemzetre, a magyar kultúrára, és kívánom, hogy mindannyian, akik ma itt jelen vannak, legyünk kultúránk megtartói, továbbadói, a magyar kultúra értékeinek teremtői. És tudják, hogy miért? Mert képesek vagyunk rá! Adja az Isten, hogy így legyen, Isten áld meg a magyart!”

Vissza
Naptár
2020 február
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29