Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Megmenekült a fülesbagoly fióka

2020. május 20.

A Népkerthez közeli zöldfelületen egy munkás röpképtelen fiatal baglyot talált, mely egy fára próbált sikertelenül felkapaszkodni. A dolgozó felhívta az Önkormányzatot és a kollégák kiérkezéséig vigyázott rá, nehogy egy kutya, vagy macska megtalálja és kárt tegyen a madárban.

A Környezetvédelmi Iroda munkatársai azonnal a helyszínre siettek és látták, hogy egy egészséges fiatal erdei fülesbagoly fiókáról van szó. Az erdei fülesbagoly védett madár, főleg pockot, egeret, patkányt eszik. A fiókák (2-3 fióka) május közepe táján még teljes kifejlődésük, röpképességük előtt elhagyják a fészket és a környéken lévő alacsonyabb fák, bokrok ágai közé másznak, ugranak, reppennek fel, ott rejtőznek. Este jellegzetes kiáltással jelzik szüleiknek, hogy hol vannak, akik tovább táplálják a kicsiket még egy két hétig, azok teljes kifejlődéséig.

Ha ilyen fiókával találkozunk, legjobb, ha ott hagyjuk, ahol rátaláltunk. Jelen esetben azonban feltétlenül szükséges volt kollégáink beavatkozása, ugyanis a nagy látogatottság, kutyasétáltatók, macskák, forgalom miatt a madár nem volt biztonságban, ezért munkatársaink egy létra segítségével felrakták a kisbaglyot egy kissé távolabbi fára, ahol estig el tud rejtőzködni a sűrű ágak és borostyán között, de hívó hangját a szülei egész biztosan meg fogják hallani. Remélhetőleg a következő szálláshelyét már szerencsésebben fogja megválasztani.

Köszönet Kiss Levente építőmunkásnak madárszeretetéért és segítségnyújtásáért!


Vissza
Naptár
2020 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31